Культура

«Дума про лірника Гребіня» Василя Нечепи звучала на чернігівській сцені (Фото)

Півстоліттю творчої діяльності та 35-річчю, відколи народний артист України, лауреат Національної премії ім. Тараса Шевченка Василь Нечепа вийшов на сцену в ролі кобзаря-лірника, артист присвятив свій ювілейний вечір, що відбувся на сцені обласного філармонійного центру 25 листопада.

Знаменитий сучасний продовжувач традицій кобзарів і лірників – народних співців-музикантів, які не просто складали і виконували пісні, думи, а й були хранителями і передавачами народної творчості, Василь Нечепа ніби провів слухачів стежками славетного Аврама Гребіня.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Народна артистка України Лариса Роговець представила нову концертну програму

Аврам Гребінь, який народився у 1878 році в Березні на Чернігівщині, вважається одним із найсамобутніших виконавців козацького епосу. Своєму мистецтву Гребінь навчався в такої знакової постаті в кобзарському мистецтві, як Терентій Пархоменко. У свою чергу, Василь Нечепа засвоював таємниці цього мистецтва в Олександра Корнієвського – учня того ж Пархоменка. Нині Василь Нечепа вважається ключовою постаттю старосвітської чернігівської кобзарської школи – найдавнішої в Україні, виконуючи репертуар, значною частиною побудований на творах Аврама Гребіня.

У концертній програмі «Дума про лірника Гребіня» взяли участь зразковий ансамбль бандуристів «Соколики» Чернігівської музичної школи №1 ім. С. Вільконського, ансамбль бандуристів Березнянської школи мистецтв ім. Г. Верьовки, виконавці Дмитро Хропатий, Максим Мєдвєдєв, заслужений артист України Леонід Матвієнко…

Свій концерт Василь Нечепа назвав вшануванням великого світового бренда – старосвітської чернігівської кобзарської школи. Бренда, який він активно пропагує по всьому світу. І сподівається, пропагуватимуть його учні і нащадки.

Прес-центр Чернігівського обласного філармонійного центру
фестивалів та концертних програм

Ще статті по темі

Back to top button