Культура

Два давні слов’янські ремесла Чернігівщини — у Національному переліку нематеріальної культурної спадщини України

Два давні слов’янські ремесла Чернігівщини — у Національному переліку нематеріальної культурної спадщини України. Це художнє дереворізьблення Чернігівщини та Олешнянське гончарство.

Різьблення по дереву — це давнє слов’янське ремесло. У нашій області найбільш розповсюджене художнє різьблення по дереву з плоскою рельєфною технікою тригранно-виїмчастого різьблення. Характерна відмінність таких робіт на Чернігівщині — використання в орнаментах солярних розеток та трикутних елементів виїмчастого різьблення.

Гончарство на Сіверщині також сягає глибини століть.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Танцювальний колектив Коропської громади здобув високі нагороди Всеукраїнських конкурсів

Північно – західна частина Чернігівщини — Ріпкінщина, здавна славилася покладами якісної глини. Наприкінці ХІХ ст. в с. Олешні була створена гончарна артіль та з’явилась перша земська гончарня, де розміщувались триповерховий горен, випалювальна сковорода, пристосування для розмелювання глини на жорнах, відбілювання глини, підсушки готових виробів, круги для виготовлення посуду, знаряддя для ліплення різноманітних фігур. Діяла школа — майстерня, де, окрім підлітків та дорослих з с. Олешні та навколишніх сіл, навчалися і стипендіати з інших міст. Глиняний посуд олешнянських гончарів був поширений та цінувався не лише на Чернігівщині, а й в інших регіонах держави та за межами України. У 70-80-х роках минулого століття в с. Олешні діяв цех по виробництву гончарного посуду, виготовлялась сувенірна продукція. Станом на зараз, на жаль, кількість майстрів, які займаються виготовленням гончарних виробів в с. Олешня, зменшується. Для відновлення традиції у місцевих школах майстри організовують гуртки з гончарства. Нині у приміщенні земської гончарні діє невеликий приватний музей Софії Русової та кімнати для відпочинку «Садиба Софії Русової».

Як типові зразки Чернігівського різьбярства, так і зразки олешнянської кераміки можна побачити в експозиціях багатьох музеїв України. Проте, вкотре звертаємо увагу на те, що під час воєнного стану основні експозиції музейних закладів закриті. Працюють виставки. Так, у Чернігівському обласному історичному музеї ім. В. Тарновського працює виставка «Етніка. Майстерність крізь віки», де можна ознайомитися із цими та іншими ремеслами нашого краю. Виставка працює з вівторка по неділю, з 9.00 до 16.30. Довідки за тел. 063 4882100

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

За матеріалами Чернігівського обласного центру народної творчості, Департаменту культури Чернігівської ОДА

Ще статті по темі

Back to top button