Культура

Фінальний акорд відлунав: Міжнародний фестиваль «Слов’янські театральні зустрічі» завершився

Заключним акордом у цьогорічній фестивальній програмі стала творча робота господарів ХХVІ Міжнародного фестивалю «Слов’янські театральні зустрічі» – Чернігівського обласного академічного українського музично-драматичного театру ім. Т.Г.Шевченка. Цього останнього фестивального вечора шанувальникам театрального мистецтва була запропонована комедійна вистава «Скапен» за Мольєром у постановці заслуженого артиста України Андрія Бакірова, прем’єра якої відбулася 16 жовтня 2018 року на відкритті 93-го театрального сезону.

На самому початку вистави увагу глядачів привернули роздуми головного героя про театр як храм мистецтва та певні подібності до храму духовного. Потім було шанобливе представлення глядачам особи Великого Комедіографа, засновника класичної французької комедії пана Мольєра, який був водночас автором п’єс і режисером вистав, директором «Блискучого театру» у Парижі і талановитим актором, що виконував найрізноманітніші ролі у своїх спектаклях.

Знайомство із самим Скапеном (арт. Дмитро Літашов), відбулося вже у стрімкому калейдоскопі подій комедійної вистави, що розгорталися з невловимою швидкістю. Створений актором складний і суперечливий образ головного героя вражав своєю багатогранністю. Він був не просто спритним слугою або вигадливим штукарем. Глядачі побачили в Скапені розумного, освіченого чоловіка (філософські спостереження щодо природи речей, емоційні монологи про стан «нашого правосуддя» чи нищівні наслідки наклепів і брехні), а чуйну людину, яка готова прийти на допомогу іншим заради чистого почуття любові, не розраховуючи на власну вигоду.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Чернігові відбудеться фестиваль-конкурс української патріотичної пісні

Глядачі отримали неабияке задоволення від натхненної гри злагодженого ансамблю акторів – двох романтичних юнаків, до нестями закоханих у своїх наречених, батьків, розгніваних непокорою синів, їхніх слуг та чотирьох загадкових театральних Муз, що несподівано виникали у вищих сферах понад напнутими парусами, надихаючи головного героя на добрі справи. Захоплення глядачів від яскравого сценічного дійства, високомайстерної суголосної взаємодії усіх виконавців виплеснулося бурхливими оваціями наприкінці вистави. Зал стоячи аплодував акторам та режисеру-постановнику цього вражаючого дійства, заслуженому артисту України Андрію Бакірову, який до того ж є заступником голови оргкомітету фестивалю.

На завершення голова оргкомітету фестивалю висловив подяку усім його учасникам і окремо – шанувальникам театру, які своєю присутністю в залі, бурхливими оплесками підтримували кожну виставу фестивальної програми, та урочисто оголосив про закриття ХХVІ-го Міжнародного фестивалю «Слов’янські театральні зустрічі».

Ось і закінчився ХХVІ Міжнародний фестиваль «Слов’янські театральні зустрічі». Десять театральних колективів з України, Білорусі, Польщі, що взяли в ньому участь, своїми успішними виступами на чернігівській сцені підтвердили його престижність і авторитетність. Щиро вдячні усім їм за талановиті творчі роботи, представлені на фестивалі, подаровану прихильному до мистецтва чернігівському глядачеві можливість спілкування зі справжнім високим мистецтвом театру.

Ще статті по темі

Back to top button