Культура

Гроші Римської імперії – на чернігівському Валу: відкрилася нумізматична виставка (Фото)

Нумізматична виставка «Римська імперія в монетах» відкрилася в Національному архітектурно-історичному заповіднику «Чернігів стародавній» (у Колегіумі, на Валу).

Головна частина виставки присвячена історії стародавнього Риму періоду імперії (кін. І ст. до н. е. — V ст. н. е.). Тобто зразками монет представлений 500-річний період Римської імперії. Експонуються також монети античної Греції.

«Монети періоду Римської імперії вирізнялися більш якісним оформленням, ніж візантійські. На аверсі було зображення імператора та його ім’я. Натомість при імператорі на ім’я Каракалла з’являються цікаві монети – антоніани. До них імператорів зображали в лавровому вінку, а потім – у променевих коронах. А на зворотному боці писали девізи чи вислови. Було й таке, що на монетах зображали дружин імператорів, тобто були подвійні зображення, де імператор був із дружиною. Розмір монет був різний. Наприклад, соліди Костянтина І важили чотири з половиною грами. Вартість цих монет була виключно номінальна. Основні метали, з яких їх виготовляли – срібло, золото, латунь та мідь», – розповідає Сергій Сергєєв, науковий співробітник науково-просвітницького відділу Національного архітектурно-історичного заповідника «Чернігів стародавній».

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Корюківському районі шахраї видурюють гроші, представляючись очільником військової адміністрації

До речі, монет із золота на виставці немає. Усього ж можна побачити 79 монет, всі вони – автентичні. В наш час усі цінні, насамперед як джерело інформації.

На виставці простежується історія основних грошових реформ: імператорів Октавіана, Діоклетіана, Костянтина І. Завдяки монетам як інформаційному ресурсу простежуються основні етапи історії Римської імперії: від перших правителів до занепаду й розділення на західну та східну частини. На прикладі цих монет видно, крім іншого, розвиток давньоримських технологій у галузі виробництва грошових знаків.

Цікавим є той факт, що реставрацію античних скульптур, яких було багато пошкоджено, зокрема з відбитими носами, проводили, спираючись на зображення римських монет.

«Монети збереглися краще ніж скульптури, які, до речі, пошкоджували не випадково. Коли територія Єгипту була у складі Римської імперії, то, мабуть, були перейняті вірування єгиптян, що людина може завершити одне життя і потім перевтілюватися в інше. І відбиті носи в статуй правителів означали те, що вони не зможуть дихати і не зможуть повернутися. Тож зображення на монетах допомагали відновлювати статуї», – розповів Сергій Сергєєв.

Виставка працюватиме для чернігівців і гостей міста упродовж двох місяців.

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ірина Осташко

Ще статті по темі

Back to top button