Культура

Музичне театралізоване дійство “Калета” відбулося на сцені філармонійного центру (Фото)

Музичне театралізоване дійство “Калета” від Академічного народного хору — давня добра традиція у Чернігівському обласному філармонійному центрі.

10 грудня 2022 року — напередодні Андріївого дня — на сцені філармонійного центру глядачі змогли знову зустрітися з відомими персонажами українського народного дійства.

Перед цим у фоє артисти, як і годиться добрим господарям, пригостили глядачів смачненьким.

Зазвичай в ніч на Святого Андрія чекають всіляких див. Тож свого роду диво — гра-ворожіння під назвою “Калета” — завжди в українців проходила весело. Молодь збиралася в хаті молодиці-одиначки, дівчата, принісши у роті воду з колодязя, замішували тісто для короваю з білого борошна. Пекли його, зробивши посередині дірку — аби потім підвісити в хаті. Ця хлібина — калета — з прадавніх часів символізувала в українців сонце, про яке мріяли зимовими вечорами.

Потім обирали “пана Калетинського”, що боронив коровай. Тим часом “пан Коцюбинський” намагався відкусити шмат від хлібини. Дівки ж ворожили на судженого, обирали собі майбутнього чоловіка, причаровуючи до себе піснями й танцями Калету-Андрія, який, за віруваннями, міг визначити долю.

Жартівливі пісні, запальні танці, магічні хороводи — всі деталі традиційного українського свята знайшли відображення у концертній програмі “Калета”, зрежисованій художнім керівником і головним диригентом Академічного народного хору, заслуженим діячем мистецтв України Володимиром Коцуром.

Джерело: Чернігівський обласний філармонійний центр фестивалів та концертних програм

Ще статті по темі

Back to top button