Культура

Музика Бетховена знову на сцені чернігівського філармонійного центру

Вечір класичної музики 11 листопада Чернігівському обласному філармонійному центрі був присвячений творчості всесвітньовідомого німецького композитора і піаніста Людвіга ван Бетховена. Про це повідомляють у прес-центрі Чернігівського обласного філармонійного центру фестивалів та концертних програм.

У виконанні Академічного симфонічного оркестру «Філармонія» (художній керівник та головний диригент заслужений діяч мистецтв України Микола Сукач)  прозвучали два ранні твори класика, написані ним у 1800 році.

У першому відділенні музиканти виконали Концерт для фортепіано з оркестром № 3 до мінор, oп. 37. Цей твір вважається віхою в розвитку класичного концертного жанру. Адже в ньому Бетховен почав інтегрувати фортепіано не просто як супровідний інструмент.

Фортепіано в концерті виконує роль повноцінного соліста, що взаємодіє з оркестром на рівних. Під час концерту у філармонійному центрі з цим завданням чудово впорався талановитий київський піаніст Владислав Назаренко.

Його інтерпретація бетховенського шедевру знайома чернігівським слухачам. Адже він не вперше виступає в Чернігові саме з цим концертом.  Два роки тому під час ХХ Міжнародного фестивалю класичної музики “Сіверські музичні вечори”, що був присвячений 250-річчю Людвіга ван Бетховена, Владислав Назаренко вразив публіку властивою саме йому неповторною манерою виконання.

У другому відділенні концерту у виконанні Академічного симфонічного оркестру «Філармонія» прозвучав ще один твір Бетховена —  Симфонія № 1 до мажор, оп. 21. Музикознавці вважають його важливим етапом в музичній спадщині композитора. Не зважаючи на те, що симфонія значною мірою продовжила музичні традиції, закладені Гайдном і Моцартом, вона чітко окреслила особливості авторського стилю молодого Бетховена. І до сьогодні  цей твір залишається популярним серед слухачів і одним із найчастіше виконуваних на сцені.

Під час концерту музиканти та відвідувачі філармонійного центру хвилиною мовчання вшанували пам’ять воїнів, які загинули, захищаючи незалежність і цілісність України в боях з російськими агресорами.

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ще статті по темі

Back to top button