Культура

На Чернігівщині виготовляли різдвяні прикраси (Фото)

У Сосницькому літературно-меморіальному музеї імені О.П.Довженка рік стартував із креативом. Адже в закладі влаштували перший майстер-клас у 2022 році! І водночас у такий спосіб продовжили традицію різних майстер-класів.

«Із минулорічного карантину ми почали створення новорічної фотозони. Зробили дідуха, і в нас залишилася зайва солома. І от захотілося виготовити з неї плетених павучків. Нам із колегами ця робота дуже сподобалась. Тож вирішили, що можна запровадити такі майстер-класи. Влітку заготовили житньої соломи, місцевий підприємець Валерій Макуха нам із цим допоміг. До речі, по солому ми їздили аж до Новогород-Сіверського району, де посаджене жито пана Валерія.

Тож заготовили соломи і цьогоріч уже влаштували три майстер-класи. Людей багато не запрошували, оскільки є карантинні обмеження. Оголошення про майстер-класи зробили через соцмережі. Ми навіть не очікували, що учасники будуть у такому захваті від цієї роботи. І загалом ми розраховували, що майстер-клас триватиме дві годинки, а останній затягнувся аж на п’ять годин. Учасниці, коли розходилися, навіть казали, що ще й дома працюватимуть», – у коментарі для ЧЕline зазначила Ольга Ярмуш, заступниця директора з наукової роботи Сосницького літературно-меморіального музею О.П.Довженка.

За її словами, солом’яний павук – це українська різдвяна прикраса. Адже в українських селянських родинах для ялинок були інші різдвяні прикраси – дідухи та солом’яні конструкції-павучки, які підвішували до стелі. Також виготовляли паперових голубів чи їжаків.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Синоптики розповіли про повернення морозів

«Солом’яний павук складається із солом’яних трубочок різної довжини, що нанизуються на ниточку у формі ромбів, ікосаедрів, кубиків-пірамідок. Потім ці фігурки з’єднуються між собою ниточкою й утворюється об’ємна геометрична фігура. Традиційний павук складається з центральної фігури, що називається «матір». Вона символізує засновницю роду. І на неї вже нанизується решта павучків. Конструкція ця також символізує собою Всесвіт і пов’язана з легендою про те, що павуки нібито створили світ. Навіть є українські колядки, які переказують про створення світу павуками. Є також християнська легенда про павуків, які врятували Святе Немовля від Іродових воїнів, коли павутиною заплели печеру, де переховувалася Богоматір із дитинкою. Тому в давнину павук був священний, хоч із часом набув не дуже позитивних характеристик», – пояснила Ольга Ярмуш.

Традиційно цю прикрасу виготовляють жінки або дівчата 2 січня. Вважається, що павучки очищають простір і забирають на себе негативну енергію. Їх часто вішали не лише над обіднім столом, а й над колискою дитини чи тим місцем, де спало молоде подружжя. І після Водосвяття їх спалювали.

Але побутує думка, що вони можуть висіти від Різдва до Різдва – цілий рік.

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Спілкувалася Ірина Осташко, фото – Сосницького літературно-меморіального музею О.П.Довженка

Ще статті по темі

Back to top button