Культура

На Чернігівщині юна художниця розмальовує паркани, авто й колодязі (Фото)

Із сільської сірості село Бурівка на Чернігівщині поступово забарвлюється в яскраву колоритну українську тематику. І завдячує цьому юній художниці Юлії Воробей, самоучці, яка від душі створює щоразу нові локації для своєї творчості.

«Її творчість ми розгледіли зовсім недавно. В школі малювала як усі, нічого такого не було. Вперше побачили, як вона в сусіда Володимира Шевчука розмалювала паркан, тоді й почалась розмова про нашу зупинку, щоб її розмалювати. Юлія одразу погодилася. Про кошти навіть не говорила. Це вже потім самі вирішили виділити 500 гривень», – розповідає Ірина Демиденко, староста села Бурівка

Сама Юлія розповідає, що малювати почала десь із третього класу. В старших класах пробувала малювати портрети.

За словами дівчини, спочатку не вдавалося. Далі, як кажуть, набила руку і стало легше.

«Спершу малювала на папері, портрети. Так захопилася, пішла справа, а потім у бабусі на парканах взялася малювати і так далі», – пояснює мама Юлії  Наталія Воробей.

Вчилась Юлія на відеоуроках з Ютуба. Першим «настінним» досвідом стало подвір’я рідної бабусі.

«Спершу були бабусині паркани, двері, колодязь, сусідський гараж. Цікава історія вийшла з молоковозом. Я просто була в бабусі, підійшов водій молоковоза, який бачив, як я розмалювала колодязь. Спитав, чи можу я на молоковозі щось намалювати. Я погодилася і буквально за годину намалювала йому корову. До прикладу, зупинку малювала десь тиждень. Усе робила після обіду, бо торік влітку було дуже спекотно, щоб фарба встигала висохнути», – розповідає художниця.

Український стиль Юлі ближче до душі, особливо в дусі козацтва. Про свій художній досвід розказує так:

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:  Творча родина Старостенків запрошує на виставку до Ніжина

«Мені просто подобається. Ніби це моє покликання. Приємно, коли творчість залишається серед людей, залишається пам’ять. Хочеться щось зробити для села свого».

Юлія Воробей закінчила Чернігівський педагогічний університет, за спеціальністю вона вчитель «біології та хімії». Але у вчителюванні, пояснює, душа лежить до роботи з маленькими дітьми або до навчання малюванню.

Місцевим і гостям Бурівки творчість Юлії подобається. Приїжджають, фотографуються. Хто знає, кажуть, що дівчина не туди пішла навчатися. Треба було вибирати щось пов’язане з творчістю.

«У мене по батьковій лінії тітка малює, брат двоюрідний створює портрети та скульптури. Робить під замовлення. Професійно ніхто з нас не навчався, всі самоучки», – говорить дівчина.

Ще Юлія Воробей має мрію – створити свою картинну галерею.

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ще статті по темі

Back to top button