Культура

На півночі Чернігівщини монахи викрадали дівчат: легенда про таємничий монастир

На півночі Чернігівщини в деяких селах Корюківського району ще й нині можна почути легенду про таємничий чоловічий Шейдівський монастир. Люди розповідають, мовляв, обивателі того монастиря викрадали дівчат. Також із цим пов’язують назву села Перелюб.

Чи правдива легенда? Із ситуацією спробували розібратися співробітники Корюківського історичного музею.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Знищене кладовище: за Троїцьким монастирем було німецьке поховання (Фото)

У Вікіпедії можна навіть прочитати таке: «Для побудови монастиря вибирались найкращі дерева. Столітні дуби та сосни зрубували сокирами, на місці робився зруб, а потім зруб по дереву виносився на горбок біля ставка і викладався. Перенесення дерева проводилося на руках. Монахи говорили, що для монастиря дерева возити не можна. Кожну деревину несли 14-20 селян на кілках. На деревині сидів монах із довгим канчуком у руках, а люди повинні були бігцем нести дерево. Коли ж селяни йшли повільно, монах підганяв їх».

Вважається, що село Перелюб Корюківського району було засновано у першій половині XVI ст. 22 січня 1709 року новообраний гетьман І. Скоропадський віддав Перелюб із сільцями Єліним, Прибинкою, слободою Білошицькою та 9 озер Чернігівському Троїцькому Іллінському монастирю. На 1732 рік монастирські піддані проживали у 42 дворах. Ченці збудували у Перелюбі приїжджий двір і шинок, що було повністю законно.

Монахи дійсно дуже ретельно ставилися до збору податків і визискували селян. Вони збудували дім, у якому періодично мешкали кожної осені «для дозирания добр».

У музеї зазначають, що немає документів і якихось архівних згадок про те, що були викрадення дівчат із села. Однак цілком можливо, що такий інцидент міг статися, а любителі пікантних історій «розкрутили» це до систематичних викрадень. У 1786 році вищезгадані володіння відійшли в держане володіння і монахи залишили Перелюб. А сам Чернігівський Троїцький Іллінський монастир було закрито. Відомостей про існування у Шейдівці монастиря також не виявлено.

Хутір Шейдівка-Святець проіснував до 1924 р. і налічував 101 двір, 589 жителів.

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ще статті по темі

Back to top button