Культура

На сцені чернігівського драмтеатру – робота молодого режисера «Саронська квітка, або Інша сторона гріха»

Шанувальників сценічного мистецтва запрошують до перегляду прем’єри 95-го театрального сезону Чернігівського драмтеатру – філософської притчі «Саронська квітка, або Інша сторона гріха» за творами Лесі Українки протягом березня-травня 2021 року.

25 лютого 2021 року на сцені Чернігівського обласного академічного українського музично-драматичного театру імені Т.Г.Шевченка відбудеться показ вистави «Саронська квітка, або Інша сторона гріха» Лесі Українки, приурочений до відзначення 150-ї річниці від дня народження письменниці.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: «Ніч перед Різдвом» – сота вистава чернігівських драмівців

Важливе місце в багатогранному мистецькому доробку Лариси Косач належить драматургії. Перша драма «Блакитна троянда» була написана у 1896 р. Далі поетеса, широко використовуючи теми й образи світової літератури, розвинула новий жанр – драматичну поему. Впродовж 1901-1910 рр. написала драматичні поеми «Одержима», «На руїнах», «Кассандра», «В катакомбах», «На полі крові, «Руфін і Прісцілла», «Бояриня». Вершиною драматургічного доробку письменниці стали написані в останні роки життя драма-феєрія «Лісова пісня», трагедія «Камінний господар», драматична поема «Оргія».

Окреме місце в літературному спадку Лесі Українки належить драматургічним творам, які відкривають відмінний від канонічного погляд авторки на біблійні сюжети. Звертаючись до християнської теми, вона робить передусім соціальний акцент, висвітлюючи біблійне розуміння суспільно-етичних взаємин у соціумі. Написані Лесею Українкою понад сто років тому драматичні притчі «Одержима», «На полі крові», ««Йоганна, жінка Хусова» і нині звучать актуально для сучасного глядача.

Протягом 95-річної історії творчої діяльності Чернігівського драмтеатру ім. Т.Г.Шевченка його режисери неодноразово зверталися до творчості Лесі Українки. У різні часи на чернігівській сцені було поставлено низку вистав за творами Лесі Українки. У 1999 р. поетична драма «Лісова пісня», яка у 2018 р. знову була поновлена в нинішньому репертуарі театру. У 2006 р. відбулася презентація трагіфарсу «Камінний господар». У 2015 р. на «квадрум-сцені» була поставлена поетична притча «Одержима». У 2018 р. в експериментальному просторі «Білої сцени» була представлена моновистава «Міріам».
А в грудні 2020 р. відбувся прем’єрний показ філософської притчі «Саронська квітка, або Інша сторона гріха», зараз запропонованої увазі глядачів та поставленої молодим режисером Денисом Федєшовим, який нещодавно увійшов до творчого складу театру.

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ще статті по темі

Back to top button