Культура

Не тільки книжки, а й цікаве дозвілля: реалії прогресивної бібліотеки на Чернігівщині

У своїй більшості сучасні бібліотеки – це вже не книгозбірні, а комфортні простори, де можна поспілкуватися з однодумцями, обмінятися інформацією, провести час із користю та збагатитися позитивними емоціями, що особливо важливо в нинішній важкий час.

Однією з кращих бібліотек на Чернігівщині вважається КЗ «Городнянська централізована бібліотечна система» Городнянської міської ради. Вона крокує в ногу з часом і тут вигадують усілякі цікаві заходи та майстер-класи, аби зацікавити читачів. Щоправда, директорка закладу Ганна Щербакова нарікає, що повномасштабне вторгнення внесло суттєві корективи в роботу. Насамперед через те, що не можуть організувати повний обсяг масових закладів.

«У нашій громаді часто чутно вибухи, бо ми поблизу кордону, тож є обмеження в проведенні заходів для дорослих і дітей. Але ми все одно стараємося, щоб люди були задоволені і було цікаво. Зокрема для діток організовуємо майстер-класи, бо вважаємо, що треба якомога більше наближати життя дітей до звичайного. Негативної і сумної інформації та новин дуже багато. Тому ми намагаємося бути тим осередком, де в дітей має бути нормальне життя, наскільки ми це можемо зробити – з усмішкою, з цікавим заняттям, що приносить позитивні емоції. Так само і для дорослих стараємося», – розповідає Ганна Щербакова.

У закладі повно всього цікавого – багато різних книжок, іграшок, живий куточок із тваринками – тут живуть декоративний кролик, морська свинка і декоративна білочка дегу. Це дуже цікаво, бо не кожній дитині дозволяють удома тримати тваринку. А в бібліотеці діти залюбки граються, годують, беруть на руки.

Також у межах проєкту «Стійкість, безпека та добробут громад Чернігівської області у кризові часи» на базі бібліотеки створили артреабілітаційний простір «Стійкість громади», доступний для всіх верств населення.

А ще ця бібліотека особлива тим, що тут можна пострибати на батутах.

«Звісно, в нас багато людей читає і приходить до закладу задля цього. А є люди, які не читають книжки, а дізнаються різну інформацію за допомогою сучасних гаджетів. Але нам хочеться і цих людей якось залучити до бібліотеки.

А коли ми поставили великий батут для діток у нашому дитячому просторі, то радості дитячій не було меж. Дітки почуваються щасливими, стрибаючи на ньому, в них горять оченята. То ми й подумали: а чому б не зробити таке для дорослих? До речі, вправи на цих батутах корисні для здоров’я. Причому підходять для будь-якого віку», – зазначає пані Ганна.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Чернігівські синоптики розповіли про погоду на вихідні

Для батутів планували навіть звільнити ще одне приміщення та зробити релакс-кімнату чи ретрит-кімнату. Тобто таку, де дорослий відвідувач може відпочити або провести час із користю. Наприклад, мама чи бабуся можуть приділити увагу собі й своєму здоров’ю, а дитина в цей час може перебувати в дитячому просторі.

До речі, один із напрямів роботи бібліотеки – «Здорова людина – здорова нація». Тож бібліотекарі популяризують ідеї, що треба піклуватися про себе, про своє тіло та здоров’я. Окрім того, в місті ніде не було мінібатутів для джампінгу. Тому в закладі вирішили, що це свіжа й цікава ідея. До того ж, не кожен може купити собі такий батут додому. А от прийти до бібліотеки і спробувати – під силу кожному.

Але водночас треба пам’ятати, що кожен сам відповідальний за своє здоров’я, знає свої протипоказання. Бо до стрибання на батутах також є невеличкі обмеження. Тож кожен має розуміти, може це зробити чи ні. Адже це ритмічні рухи, це кардіонавантаження, в тонусі все тіло перебуває під час стрибків. Але емоції від цього – неперевершені, суперпозитивні.

У закладі хочуть, щоб простір був потрібен і жителі міста були задоволені. Але безумовно, найголовніша мета бібліотеки – популяризація книжки. А завдяки батутам відбувається популяризація книжок про здоров’я.

Ганна Щербакова наголошує: всі зусилля спрямовані на те, аби бібліотека була тим місцем, куди люди йдуть залюбки, адже це територія для всіх, тут кожен може знайти для себе цікавиночку.

Ірина Осташко

Фото – Городнянська централізована бібліотечна система

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ще статті по темі

Back to top button