Культура

Нічні «забави» в Чернігові прикрасить культова річ із дорогоцінного металу (Фото)

Гарно «відірватись» у суботній вечір у Чернігові можна буде не тільки на дискотеках чи в ресторанах. Чернігівський історичний музей імені Тарновського вже дев’ятий раз поспіль організовує «тусовку» для тих, хто любить гуляти до опівночі. «Ніч в музеї», за словами організаторів, – це мегаподія року для музейної спільноти.

«Ніч у музеї – це найбільша іміджеві акція за рік. Щороку робимо нові виставки. За дев’ять років жодного разу не повторювались. Фонди у нас досить великі, ми щоразу презентуємо нову тему. Цього року наш слоган «Музеї – майбутнє традицій». Тобто музеї – це місце де традиції зберігаються», – пояснює куратор заходу Олена Трухан.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Історичний музей у Чернігові організував виставку жіночих прикрас

Найбільш значущими, такими собі цікавинками, будуть такі виставки.

60691710_2268969066750161_6665368744618885120_n«Археологічна. Адже  Чернігів з археологічного погляду дуже багатий, тому експозицій до неї достатньо.

Буде представлена вертепна культура – від бароко до сучасності. Ми не тільки виставляємо наші вертепні ляльки, але й архіви чернігівських театрів, колекції окремих художників.

Крім всього іншого, буде представлена історія освітлення – від античних світильників до гасових ламп. Деякі лампи в нас дуже гарні, ми реставрували багато речей і їх виставимо вперше.

У нас одна з найкращих колекцій козацьких часів. Це XVIIXVIII століття. Зокрема будуть козацькі пояси. Пояс це взагалі культова річ. Коли, наприклад, хлопчик одягав пояс, то він уже вважався дорослим. Ми розповідаємо історію поясів, традицію носіння тощо. В нас є пояси від Х століття до ХІХ. Будуть турецькі пояси, персидські, іменні пояси, їх носила козацька еліта. Вони по три, по чотири метри завдовжки», – розповідає про виставкові «принади» Олена Трухан.

Окрасою заходу стане річ, яку поставлять за кілька хвилин до початку дійства і приберуть найпершою. Усе через її високу вартість.

«Це експозиція «Дарохранильниця». Це величезна срібна культова прикраса, що використовувалась у церквах. Її подарував нам Качановський. Більше про неї розповімо під час експозиціонування, щоб була інтрига», – говорить Олена Трухан.

Сама виставка триватиме майже 5 годин – від 17.30 до 22.00.

Паралельно така ж «ніч» буде проходити в Седневі, у філіалі музею Тарновського – «Ніч у садибі Лизогубів».

Сама традиція «музейних гулянок» досить молода. За словами Олени Трухан, була започаткована в 1997 році в Берліні. Далі її підхопили німецькі та французькі музеї, а потім пішло по всьому світу.

Чернігівські «музейники» на «ніч» очікують аншлаг. Але зазначають, що кількість відвідувачів залежатиме від погоди. Рекордне наповнення становило близько двох із половиною тисяч.

Погостювати приходять переважно чернігівці, але й туристів вистачає. Адже з минулого року організатори роблять рекламу і на Київ.

Ще статті по темі

Back to top button