Культура

Оригінальні ключниці, хлібниці, панно та вішалки: дерев’яні шедеври сосницької майстрині (Фото)

Якщо йдеться про роботу з деревом, то в уяві мимоволі постає чоловік-майстер кремезної статури. Бо, мовляв, для такої праці передусім потрібна фізична сила. Однак є вдалі приклади, коли справа з легкістю підкорюється тендітним дівчатам. Як, наприклад, Аллі Ступаченко із Сосниці.

Історію свою творчого становлення дівчина розповіла журналісту ЧЕline. До речі, дуже цікаво, що, окрім Алли, в родині з деревом раніше ніхто не працював.

«Зрозуміла, що тяжію до творчості, коли пішла в декретну відпустку. Це майже три роки тому. Адже хотілося не сидіти без діла, а фантазувати та створювати цікаві речі. Наприклад, перетворювати старі речі на нові й гарні», – сказала Алла.

Почала з того, що пофарбувала акриловою фарбою пляшку з-під шампанського чи вина і прикрасила її. Потім оригінально оформила дитячий стілець. Далі почала працювати зі зрізами дерева. І, як кажуть, пішло-поїхало.

«Зрізи треба було пошліфувати, щоб гладенька поверхня була, і потім нанести відповідний малюнок. Працювала з кухонними дощечками. І якось прийшла ідея зробити ключницю. Тобто дощечку, яку можна було використовувати в побуті, але не як панно чи картину, а щоб повісити на неї ключі чи інші потрібні дрібнички – кухонне начиння, щіточку, ліхтарик тощо. Щоб ці предмети були на видному місці, щоб не треба було їх шукати чи згадувати, де вони є», – пояснює майстриня.

Потім в інтернеті Алла знайшла інформацію про техніку браширування деревини. Полягає в тому, що з верхнього шару деревини спеціальною щіткою вибираються м’які волокна, внаслідок чого виходить поверхня з яскраво вираженою структурою річних кілець. Тоді на таку дощечку дівчина наносить декупаж. Отримує дуже гарні вироби – органічні малюнки на дереві.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Знаний на Чернігівщині гончар Олег Луцук готує сюрприз на фестиваль керамістів (Фото)

«У Сосниці живу в приватному будинку, маємо гараж, в якому є кімнатка, її й обладнала під майстерню. Саме там я працюю, виконую замовлення. Наприклад, нещодавно для сауни в Одесі робила дощечки для декору. До речі, мою доньку звати Софія. Тому майстерню назвала «Соня». Це мій арт-простір, де реалізовую власні творчі ідеї», – зазначила дівчина.

Алла Ступаченко дуже вдячна за підтримку своєму чоловіку, який її надихає й мотивує на нові звершення.

«Навіть мої родичі на початку казали: «Та то все несерйозно в тебе». А потім побачили мої роботи на різних виставках, що маю інтернет-замовлення, і змінили свою думку. Але ж, якби я їх слухала, то творчо не розвивалася б. Тільки чоловік підтримував мене з самого початку, хвалив», – розказала вона.

Нині в голові Алли дуже багато ідей. Але втілювати їх у життя наразі не квапиться.

«Зроблене треба десь виставляти, показувати, продавати людям. А нині такої можливості немає. Торік, наприклад, були різні фестивалі, зокрема в Сосниці, Коропі, Мені. А нині карантин сплутав усі плани. Наробити виробів, аби вони просто лежали, не хочу. Більше працюю під замовлення, коли точно знаю, що річ буде потрібна», – запевнила майстриня.

До речі, вона вміє виготовляти багато речей. Наприклад, робила дерев’яні підставки під мобільні телефони, кухонні дощечки, хлібниці. Багато своїх робіт подарувала. І нині, коли йде в гості, проблема вибору оригінального подарунка перед Аллою не постає.

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Спілкувалась Ірина Осташко

Ще статті по темі

Back to top button