Культура

Показ скарбів і штурм бібліотек: як працюють чернігівські заклади культури

Минув уже майже тиждень від моменту послаблення карантину, що передбачає відкриття бібліотек і музеїв для відвідування. Однак роботу відновили не повністю.

Як розповіла директор Чернігівської міської централізованої бібліотечної системи Людмила Зіневич, наразі працює тільки обласна бібліотека імені В.Г. Короленка. Усі філії зачинені для читачів.

«Наразі бібліотек нема ні в дозвільному списку міністерства, ні в заборонному. Тобто це на розсуд кожного окремого закладу. Ми ж працюємо в дистанційному режимі, як і раніше. Замовлення приймаємо телефоном або через електронну пошту, потім підбираємо людям літературу, видаємо на порозі бібліотеки», – розповіла Людмила Зіневич.

Вона також зазначила, що за день до бібліотеки приходить близько півсотні відвідувачів. Значна частка – це батьки, які беруть літературу для дітей.

«Це пов’язано з тим, що попередньо з’являлася інформація про відкриття бібліотек і музеїв. У результаті наші заклади так і не відкрили офіційно, але інформації про це ніде не було, і люди вирішили, що бібліотеки відчинені. Тому потік читачів величезний», – каже директор.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Послаблення від уряду: що відкриють після 11 травня

Також вона розповіла, що в бібліотеках під час карантину проводиться чимало заходів. Усі вони в онлайн-режимі.

На сторінці ЦБС у соцмережах можна знайти різноманітні майстер-класи, флешмоби, рекомендації щодо літератури. Наразі тут запустили проєкт «Нобелівські лауреати», в рамках якого кожного дня з’являються дописи про цих людей і що можна почитати. Таким чином користувачі знають, яку книгу вони можуть замовити в бібліотеці.

Зараз готуються аналогічні матеріали на тему «Лауреати Шевченківської премії» та до Дня вишиванки.

Повністю бібліотеки відкриються після офіційного дозволу. Тоді продовжаться безкоштовні курси української мови.

Наразі ж частина співробітників цих закладів у відпустках, інші працюють дистанційно.

Тих, хто працює стаціонарно, бібліотека забезпечила захисними масками,  рукавичками та засобами для дезінфекції.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Чернігівцям дозволили перебувати на літніх майданчиках кафе у чотирьох

До музеїв також наразі вхід закритий. Так, Чернігівський обласний історичний музей імені В. Тарновського досі продовжує працювати в онлайн-режимі. Однак уже є охочі відвідати музейні експозиції. За день буває по 5-7 таких людей.

«Упродовж всього карантину на нашому сайті та на сторінці в соцмережі ми постійно викладали матеріали про наші експонати, виставки та експозиції. Надалі ми також продовжимо працювати в такому режимі та наповнювати свої сторінки новою інформацією, оскільки поки що це найкращий спосіб спілкування з відвідувачами», – зазначив директор музею Сергій Лаєвський.

Він наголосив на тому, що музей не відкриватимуть, поки в Чернігові не перестануть фіксувати випадки зараження коронавірусом.

Утім, тут уже планують заходи, які розпочнуться з моменту відкриття музеїв. Свою роботу розпочне виставка «Нові археологічні знахідки», яку довелося відтермінувати через карантин.

«Ми її відкриємо одразу, щойно буде змога запустити роботу музею. Вона проходитиме з дотриманням усіх протиепідемічних вимог. На жаль, можливості запустити її онлайн нема, оскільки частина археологічних предметів не опублікована. Тому там є певні перестороги, пов’язані з інтелектуальними правами на публікацію», – пояснив Сергій Лаєвський.

Не запускали в роботу й експозицію до Дня перемоги над нацизмом. Її перенесуть на вересень.

Також у музеї планують створити виставку, присвячену головним уборам і ще чимало проєктів.

Окрім цього, в музеї працюватимуть і над розвитком онлайн-експозицій. Насамперед завершать роботу над віртуальними етнографічними виставками, присвяченими Музею народного декоративного мистецтва Чернігівщини та творчості місцевої майстрині з вишивки Наталії Черняк.

Також хочуть створити онлайн-презентації коштовних скарбів, які є в колекції музею. Перший із них планують показати вже на День музеїв.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Чернігівцям дозволили перебувати на літніх майданчиках кафе у чотирьох

Щодо роботи колективу, то в період жорстких обмежень працівників поділили на три групи. Одна з них – це співробітники адміністрації та бухгалтерії, які виконували свої посадові обов’язки на місцях. Також виводили сторожів, зокрема в Седневі та Єліному. Так само виводили на роботу і технічних працівників, які здійснювали дезінфекцію та провітрювання. Ще працювали співробітники фондосховищ.

Частина спеціалістів отримала завдання для дистанційної роботи. Вони готували матеріали для наукових статей, виставок, каталогізації.

Третя група – це технічний персонал, який перебував у стані простою.

Зараз у музеї розпочали більш активну діяльність. на роботі вже переважна більшість персоналу. Усі вони отримали пропуски на громадський транспорт.

Сергій Лаєвский зазначив, що для працівників закупили дезінфікуючі засоби та маски. Зараз планують придбати рукавички та засоби для захисту очей.

Окрім цього, Сергій Лаєвський зазначив, що частина колективу старша за 60 років, тому робота музею залежатиме і від дозволу цій категорії осіб вільно пересуватися, а також і від початку роботи громадського транспорту.

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ще статті по темі

Back to top button