Культура

Про Кобзаря і євреїв та відомих чернігівців: побачила світ нова книга Семена Бельмана

Цікава культурна подія відбулась у Чернігівській центральній бібліотеці ім. М.Коцюбинського. Свою нову книгу «Продолжая розговор…» на широкий загал презентував голова обласної єврейської общини Семен Бельман.

До речі, під час заходу зазначалося, що читати літературу до цієї книгозбірні пан Семен ходив ще хлопчаком, у дитинстві. А тепер у цих стінах презентує власний доробок.

На адресу Семена Бельмана пролунало чимало хороших слів. Його називали людиною, яка згуртувала єврейську громаду та досліджувала внесок представників свого народу в українську культуру.

В окремому інтерв’ю ЧЕline автор розповів, що його книга про події і людей.

«У книзі вміщені статті, доповіді, подорожні нотатки, які я написав у період із 2014 року по 2017-й. Загалом, 2014-й видався непростим роком, коли в нашій державі розпочались воєнні дії. Писати в час, коли в нас забрали Крим і стріляють, дуже важко. Але я думаю, що впорався із завданням, яке поставив перед собою.

Починається книга зі статті «Кобзар і євреї». Адже на 2014 рік припало 200-річчя від дня народження Тараса Шевченка. Тож я думав, що про цю вагому дату треба щось написати.. Бо тема цікава і маловивчена. А взагалі тексти у мене народжуються експромтом», – розповів він.

2014-й рік у Семена Бельмана переповнений подіями і враженнями, які й описав у книзі.

«Довелося півроку жити в Києві, бо мав очолити єврейську раду України й очолив всеукраїнську газету «Єврейські вісті». А коли в столиці в такі кола потрапляєш, то стаєш відомим. Багато дзвінків, звернень отримував із різних питань, ну і, звісно, купу емоцій», – пояснює чоловік.

У книзі є й розповідь про трагічну сторінку в історії єврейського народу – масові розстріли іудеїв у Бабиному Яру.

«Наприклад, Олег Васюта до 85-ї річниці Бабиного яру зробив вражаючу постановку, коли 13-та симфонія Шостаковича «Бабин Яр» була виконана разом із хором на сцені філармонійного центру в Чернігові. Тож це треба було описати на папері», – зазначив Семен Бельман.

Як вже зазначалося, в книзі знайшлося місце і подорожнім нотаткам.

«Трапилося так, що побував на американському континенті. Раніше ніколи не доводилося. А в журналіста є заповідь розповідати про все, що побачив. Тому усе занотовував», – пояснив Семен Бельман.

Книга розповідає також про багатьох відомих у Чернігові людей, не лише євреїв.

«Колись я писав статтю «Учитель музики» – про Юрія Карпенка, керівника колективу «Поліські дзвіночки». А я ще й музикант, у молодості грав, і в нас із Юрієм однакові вчителі були. Тож не на замовлення, а до Дня музики написав про нього публікацію. Зробив йому такий своєрідний подаруночок», – зазначив автор.

Є в книзі доповіді, які він читав у Запорізькому університеті та в Чернігові.

«Єврейська тема була закрита в тій нашій країні, в якій ми жили. А тепер ми – демократична країна, і євреї мають у ній певну вагу, зокрема, в Чернігові. Тож треба виконувати просвітницьку функцію», – зазначає пан Семен.

Книга вийшла невеликим накладом, у 300 екземплярів, коштом племінників Семена Бельмана, а почитати її можна буде в бібліотеках.

Цікава історія була з назвою видання.

«Навіть не знав, як назвати цю книгу. А мій редактор Олександр Чеван, каже мені: «Що ви хвилюєтеся? Це ж не остання ваша книга. Напишіть «Продолжая разговор».

Тож, як кажуть, далі буде…

Ще статті по темі

Back to top button