Культура

Режисер-самогубець уже після смерті «покаже» в Чернігові свій фільм

Народини в аргентинському таксі, океанічні табурети, обстріли донецького аеропорту та самогубство під відеокамеру. Документальний фільм про життя і смерть одного з найталановитіших українських режисерів, що пов’язав останні роки свого життя з Чернігівщиною.

Леонід Кантер – відомий український режисер, мандрівник, засновник арт-хутора «Обирок» у Чернігівській області.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Спогад про співзасновника Обирка: як жив Леонід Кантер на хуторі

Фільм «Людина з табуретом» – про Леоніда Кантера, і більшість матеріалу там знято Леонідом Кантером. Назва й ідея фільму з’явились багато років тому з гри.

«Леонід вигадав таку гру – віднести чотири табурети зі своєї київської квартири до чотирьох світових океанів. Так було організовано чотири мандрівки. Спочатку були Атлантичний, Північно-Льодовитий та Індійський океани. Остання ж мандрівка – до мису Горн, це Тихий океан, – лягла в основу фільму. Тривала мандрівка один рік і пролягла через дві Америки – Північну і Південну. Розпочалася в Канаді та закінчилася в Аргентині.

Це були мистецькі експедиції, вони показували вистави, фестивалі, несли українську культуру. Цю подорож Леонід здійснив також разом зі своєю дружиною та дворічною дитиною. Під час подорожі дружина знову завагітніла і народила просто в таксі в Аргентині», – розповідає Ірина Рязанцева, організатор турів щодо показів фільму.

Коли Леонід Кантер повернувся додому, вже був Майдан. Він став його активним учасником, далі добровольцем на війні, зокрема в Донецькому аеропорту. Все це показується в фільмі.

«Фільм не просто про подорож, а про життя. Також він знімав свій останній день життя. Знімав на камеру, знімав своє самогубство», – розказує пані Ірина.

Із «Людиною з табуретом» група об’їхала вже всю країну, невдовзі вирушають у світове турне.

Увесь фільм знятий на основі відео Леоніда Кантера, зробленого під час його подорожей.

«Зняти його хотіли ще в 2011 році, але не склалося. Далі Леонід Кантер, оскільки він був головним героєм майбутнього фільму, бо в більшості сам усе знімав, попросив стати режисером свого друга Ярослава Попова. Почали готувати все, коли Леонід був ще живий.

Леонід був неординарною людиною. Першовідкривачем у багатьох речах. І, думаю, знімаючи свою смерть, він своїм прикладом хотів показати, як не треба робити», – розповідає Ірина Рязанцева..

Показ запланований на суботу, 28 вересня, в кінотеатрі імені Щорса, о 18:00.

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ще статті по темі

Back to top button