Культура

“Різдво у Гетьмана”: Батурин у новорічні свята (Фото)

Різдво Христове – одне з найбільш важливих і шанованих свят. Незламними є українські народні традиції його відзначення.

Батуринська громада цього дня спільно славить Господа ще з 2010 року, коли об’єднали свої зусилля Національний заповідник «Гетьманська столиця» та митрофорний протоієрей, настоятель Свято-Покровського храму міста отець Роман у надзвичайне дійство – “Різдво у Гетьмана”.

Цьогоріч розпочався захід виступом вихованців дитячого центру Свято-Покровської парафії. У Батурині ще у 2002 році відродив вертепну драму митрофорний протоієрей о. Роман. Разом із ним юні батуринські вертепники брали участь у багатьох вертеп-фестах по всій Україні – Конотопі, Чернігові, Києві, Львові та Івано-Франківську. І завжди  поверталися до Батурина переможцями!

Привітали всіх присутніх зі святом Різдва Христового і юні таланти – учні Батуринської спеціальної загальноосвітньої школи І-ІІ ступенів.

Під час заходу проводились і українські традиційні зимові ігри-розваги, що були популярні у Батурині у XVIII-XIX ст. Активну участь у  захоплюючій грі «Рогачі» взяли і молодь, і навіть міський голова Леонід Душа та настоятель Свято-Покровського храму о. Роман.

Співробітники Національного заповідника «Гетьманська столиця» дали можливість присутнім поринути у чарівну атмосферу XVIII століття. Учасники підготували і представили глядачам світську, жартівливу та неймовірно захоплюючу частину «Галаганівського» вертепу.

Це найстаріший текст вертепного дійства, що побутував у нас на Лівобережжі у XVII-XVIII ст. Майстерно в образи персонажів перевтілились Каріна Солдатова, Алла Горова, Інна Горбань, Надія Прокопенко та Ярослав Прокопенко. А козак у виконанні Андрія Батюка неодноразово зривав шквал заслужених аплодисментів.

Усі юні учасники Різдвяного дійства були щедро обдаровані солодкими подарунками, які для них підготували  підприємці Батурина.

Об’єднало всіх спільне виконання найпопулярнішої колядки у Батурині «Добрий вечір тобі, пане, господарю!» та частування печивом «Щастя», традицію випікання якого відродили цього року працівники заповідника. Щиро віримо, що всі добрі побажання обов’язково збудуться цього року.

Ще статті по темі

Back to top button