Культура

Рукописні альбоми помічника головного хірурга армії Наполеона зберігаються в музеї ім. Тарновського

У колекції Чернігівського історичного музею ім. В.В.Тарновського зберігаються три унікальні рукописні альбоми Домініка П’єра Де ля Фліза, що датуються серединою ХІХ століття.

Автор альбомів Домінік П’єр Де ля Фліз – український етнограф французького походження, лікар-хірург. Народився в місті Нансі (Франція) в родині лікаря. Освіту здобув у Франції в королівському медичному коледжі. У чині капітана служив у 2-му гренадерському полку Великої армії імператора Наполеона, був помічником головного хірурга французької армії та імператорської гвардії Домініка Ларрея. Під час кампанії 1812 року зазнав поранення й потрапив у полон. Мешкав в Україні. Узяв шлюб із Софією Маркевич.

У 1831–1838 роках очолював лікарню графині Олександри Браницької в Білій Церкві. Під час епідемії холери лише в Білій Церкві із понад 300 хворих врятував життя 247 особам. У 1845 році розпочав дослідження з «медичної географії» Київської губернії.

Під час подорожей селами і містечками території сучасних Київської, Житомирської та Черкаської областей зібрав і узагальнив чималий фактичний матеріал, на підставі якого склав комплексну характеристику життя українського населення. Ці знання були відображені у дев’ятьох альбомах, три з яких (найбільш ранні) за 1848–1849 рр. зберігаються у Чернігівському історичному музеї ім. В.В.Тарновського.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Повні відра води, продуктові запаси та свічки: цьогорічні реалії життя чернігівців

«Він зумів зробити зріз життя жителів сучасної Київщини, Житомирщини і Черкащини. Саме цих регіонів, бо тривалий час працював на тих територіях.

Із Чернігівщиною пов’язаний таким чином, що, можливо, в період війни 1812 року був як полонений. Але це питання ще потребує вивчення.

У описах Домініка П’єра Де ля Фліза – історія кожного населеного пункту, якісь цікавинки, описував побут людей, які там живуть, яке в них житло, одяг, які страви їдять, напої п’ють. Тож це перші комплексні дослідження, які дійшли до наших днів.

Примітно, що в альбомах є чимало замальовок. З часів Середньовіччя, відколи медицини більш-менш почали навчати, медик мав добре малювати. Аби замалювати будову якогось органа чи організму. Бо підручників як таких не було. До того ж тогочасні медики мали бути добре освіченими людьми», – у коментарі для «ЧЕЛАЙН» зазначив Максим Блакитний, кандидат історичних наук, заступник директора з наукової роботи Чернігівського історичного музею імені В.В. Тарновського.

Помер Домінік П’єр Де ля Фліз у 1861 року в Ніжині.

Рукописні альбоми Де ля Фліза зберігалися в колекції українських старожитностей Василя Тарновського-молодшого.

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ще статті по темі

Back to top button