Культура

Святкова 20-ка: рейтинг магічних книг про Різдво для сіверян

Багато чернігівців створюють собі різдвяний настрій за допомогою переглядів різдвяних фільмів, ми ж пропонуємо вам відмінну альтернативу – 20 чудесних творів з різдвяною атмосферою. Читайте із задоволенням!

  1. Чарльз Діккенс – «Різдвяна пісня в прозі»

Немає у світовій літературі більш відомого твору, присвяченого Різдву, ніж «Різдвяна пісня в прозі» Чарльза Діккенса. Її величезна популярність сприяла тому, що Різдво стало головним святом Вікторіанської Англії, часом добрячих веселощів і благодійності. Історія старого скнари Ебенезіра Скруджа і його перетворення після містичного візиту Джейкоба Марлі і Примар Різдва була написана досить швидко, всього за шість тижнів. Одночасно Діккенс працював над розділами «Мартіна Чезелвіта». Працюючи над Пісньою, Діккенс переслідував амбітні плани, але він і уявити собі не міг, який величезний вплив буде мати ця невеличка повість на все світове мистецтво, на світогляд людей в усьому світі, до такої міри, що сам Діккенс стане асоціюватися з Різдвом, а ім’я його героя Ебенезіра Скруджа стане одночасно і символом Різдва і синонімом скупості.

  1. О. Генрі – “Дари волхвів”

Дари волхвів – повість О.Генрі (Віллі Сідней Портера) про двох молодят, які живуть в тісній кімнатці і переживають фінансові проблеми. Незважаючи на це, вони намагаються зробити один одному приємне- подарувати подарунки. І для цього вони повинні пожертвувати тим, що є дорогим для них. Подарунки – це не головне, звичайно, а головне- увага, турбота і любов, які відчули наші герої. Вони відчувають справжнє щастя.

  1. Шерон Оуенс – “Чайна на Малберрі-стріт”

Долі героїв цієї неймовірної різдвяної історії химерним чином переплітаються і сходяться в дивовижному місці, повному загадок і чудес, — У чайній на Малберрі-стріт, де подають чудові десерти і де одного разу, абсолютно несподівано, ви можете отримати послання від Ніколаса Кейджа. Зворушлива і дуже смішна книга, в якій переплітаються романтика і мрія, допоможе вам провести ці довгі зимові вечори, а вишуканий вишневий чізкейк, його рецепт ви з подивом виявите в кінці книги, стане приємним доповненням до святкового чаювання.

  1. Есфір Емден – “Будинок з чарівними вікнами”

«Будинок з чарівними вікнами» (1959) — захоплива новорічна казка. У цій повісті-казці може трапитися багато-чого. В один тихий новорічний вечір раптом відкриються двері в кімнату, і разом з хмарою морозного пару увійде Бабуся-лялька і покличе тебе в Будинок з чарівними вікнами

  1. Fеnni Flegg – “Різдво і червоний кардинал”

Наляканий лікарським діагнозом Освальд Т.Кемпбелл тікає з холодного і сирого Чикаго на південь, в гостинний Загублений Струмок, де збирається зустріти своє останнє Різдво. Нічого хорошого від глушини він не очікує, але реальність виявляється зовсім не такою, якою він собі її уявляв. Життя в Загубленому Струмку хоч і розмірене, але вельми незвичайне і навіть дивне. І жителі містечка теж вельми незвичайні. Листоноша доставляє кореспонденцію на човні. У єдиному магазинчику господарює маленька червона пташка на ім’я Джек. Дами містечка таємно творять добро, об’єднавшись в езотеричне товариство під назвою «Великі Горошинки». А сам Освальд виявляється раптом головною фігурою місцевого світського життя. Разом з наближенням Різдва починають відбуватися дивні події, які змінять життя не тільки Освальда, але і всіх мешканців Загубленого Струмка. Роман Фенні Флегг — дивна, тепла різдвяна казка, повна звичайнісіньких чарів, які під силу багатьом, варто тільки дуже захотіти. Книга для всіх, хто знудьгував за добрим словом і красивою історєю.

  1. Туве Янссон – “Чарівна зима”

Ми продовжуємо нашу подорож в казкову країну, населену чарівними істотами мумі-тролями. Ми дізнаємось, чому зима виявилася чарівною і як треба поводитися в цьому випадку. Дивовижні істоти живуть у Долині мумі-тролів. Звичайно, це не люди, але в Філіфьонке, яка вірила в катастрофи і в Хемулю, який любив тишу ви зможете впізнати самих себе.

  1. Юстейн Гордер – “Різдвяна загадка”

Книга відомого норвезького письменника Юстейна Ґордера побудована як різдвяний календар. Кожен день, починаючи з 1 грудня, читач разом з хлопчиком Йоакимом знайомиться з біблійною історією, а також подорожує крізь час і простір в той чудовий день, коли в місті Віфлеємі з’явився на світ немовля Ісус …

  1. Джон Грішем – “Різдво з невдахами”

Звичайна американська родина Кренк щороку святкувала Різдво, але ця вся передріздвяна метушня з часом починає набридати і ось, коли дочка Лютера і Нори Кренк їде вчитися, Лютеру випадає єдиний шанс полетіти на всі Різдвяні канікули на Карибські острови і заощадити при цьому 600$. Подружжя вирішує, що в це Різдво ніяких гірлянд, сніговиків, святкових вечерь і навіть ніякої … ялинки і з чистою совістю збирають валізи. Незабаром про це дізнається один із сусідів Кренків, а на наступний ранок і все містечко. Городяни починають організовувати мітинги і протести, Нора вже була готова піти на поступки і встановити ялинку і сніговика у дворі, щоб жителі містечка заспокоїлися, але слово чоловіка — закон. Однак обставини змінюються, до мами і тата несподівано на Різдвяні вихідні повинна приїхати дочка зі своїм нареченим. Кренкам доводиться терміново бігти в майже пустий магазин за продуктами і прикрасити будинок до того, як Блер приїде додому …

  1. Rozamunda Pilcer – “Напередодні Різдва”

П’ятеро не надто щасливих людей з волі обставин опиняються в одному будинку на півночі Шотландії. Розамунда Пілчер з теплою, доброю посмішкою розповідає про своїх героїв, і читач починає вірити, що Різдво, що наближається обов’язково принесе в їхнє життя чудесні зміни. Новий роман відомої англійської письменниці відрізняють ліричність, м’який гумор і несподівані повороти сюжету.

  1. Річард Пол Еванс – “Різдвяна скринька”

Молода сім’я Евансів, яка оселилась по оголошенню в старовинному особняку багатої вдови Меріанн Паркін, виявляє в новому для себе місці безліч дивовижних речей. Стародавні екземпляри Біблії, картини в дорогих рамах, шкатулка з таємничими листами невідомому адресатові. Події відбуваються перед Різдвом. Річард, Кері і їхня чотирирічна дочка Дженна разом з господаркою будинку готуються зустріти свято, як раптом відбувається страшне — Меріанн вмирає. Але перед смертю вона відкриває Еванс велику таємницю, перед якою блідне навіть гіркота втрати …

  1. Джон Р. Р. Толкієн – “Листи Різдвяного Діда”

“Листи Різдвяного діда” – казка, яку Толкін розповідав своїм дітям протягом більше двадцяти років (перший лист написано старшому синові в 1920 році і останній – дочці в 1943). Листи приходили на Різдво, і діти на них відповідали. Різдвяний Дід описував свій будинок, друзів і помічників, події, смішні, а часом тривожні, які траплялися на Північному полюсі.

  1. Донна Vanlir – “Різдвяні туфлі”

“Різдвяні туфлі” – прекрасна книга, яку можна із задоволенням почитати і в свято, і в будній день. Це історія про двох абсолютно різних людей, чиї долі перетнулися лише одного разу в Різдвяний вечір. Один з них шукає спосіб повернути сім’ю, якій довго не приділяв уваги, в той час як сім’я іншого намагається примиритися з втратою матері і дружини.

  1. Сьюзан Войцеховскі – “Різдвяне диво містера Тумі”

Це справжнісінька новорічна казка. Про кохання, про дружбу, про пошук себе і, звичайно, про надію. Різьбяр по дереву Джонатан Тумі, втративши свою дружину і сина кілька років тому, не може знайти радості в житті. Занурившись в горе, йому тільки й залишається, що хмуритися і, уникаючи контактів з людьми, займатися своєю справою – вирізати фігурки з дерева. Але одного разу, до нього в двері постукали вдова і її маленький син, щоб попросити Тумі змайструвати їм різдвяні фігурки. Взявшись за замовлення, майстер і не підозрював, що станеться.

  1. Клівленд Еморі – “Кіт на Різдво”

Американський історик і журналіст Клівленд Еморі, відомий також як засновник Фонду захисту тварин. Його дотепна і добра книга – данина любові і захопленню нашими меншими братами, які, на думку автора, багато-чому здатні навчити людину.

  1. Эрнест Гофман – “Лускунчик і мишачий король”

У цій книзі з дванадцятим ударом годинника оживають іграшки, а відважний Лускунчик кидається у битву з підступним Мишачим королем. Він обов’язково переможе, адже добре серце і віддана любов завжди творять чудеса.

  1. Ганс Крістіан Андерсен – “Дівчина з сірниками”

Маленька дівчинка торгує сірниками холодним зимовим вечором. Але чи можна зігрітися, спалюючи їх одну за одною?

  1. Капоте Трумен – “Спогади про одне Різдво”

Дивна пара живе у великому старому будинку одного глухого містечка. Шістдесятирічна жінка і семирічний хлопчик протягом року, відмовляючи собі у всьому, збирають гроші, щоб на Різдво спекти кілька десятків пирогів і розіслати їх поштою…

  1. Лаура Локінгтон – “Різдвяний пиріг”

Поппі, продавчиня в магазині антикварних дрібничок, мила, розумна, але не дуже щаслива. Напередодні Різдва вона відчуває себе особливо самотньою, оскільки свято їй доведеться провести в компанії нестерпної мавпи, якою Поппі вирішила опікуватися. Так би воно і сталося, якби не запрошення в старовинний замок. Кілька годин в поїзді – і Поппі з нудного Лондона потрапляє в чарівну країну, де з нею відбуваються дивні події.

  1. О. Генрі – “Ялинка з сюрпризом”

Хто сказав, що визнаний майстер короткого оповідання О.Генрі писав тільки для дорослих? Поговоріть зі своїми дітьми і ви відразу зрозумієте, що в сучасному житті вони розбираються не гірше, а краще за вас. Ось тільки перечитайте надзвичайно цікаві і дотепні розповіді разом зі своїми дітьми, і вам стане ясно, що всі ці персонажі О. Генрі: скромні продавчині і біржові маклери, шахраї і бандити, мільйонери, і зовсім бідні люди – давно вже переселилися до нас. Ну а такі вічні цінності, як любов і дружба, на те й вічні, щоб хвилювати кров, як це було 100 років тому…

  1. Н. В. Гоголь – “Ніч перед Різдвом”

Фантастична повість про життя українського народу, в якій опис реалістичних рис його традицій і звичаїв поєднується з чудовою вигадкою. Сюжетна канва повісті — романтична любов парубка до прекрасної дівчини.

Ще статті по темі

Back to top button