Культура

Творчу роботу учениці з Ніжина експонують у Національному музеї українського народного декоративного мистецтва

Кіяшко Дар’я, учениця мистецької школи при КЗ «НФККіМ» потрапила зі своєю роботою до 105 фіналістів Міжнародного конкурсу «Українська міфологія», витвори яких презентували на виставці у Національному музеї українського народного декоративного мистецтва. Про це повідомляють у Ніжинській міськраді.

Серед 347 учасників конкурсу були переважно діти та молодь віком від 8 років з різних куточків України та 17 країн світу!

Свою роботу Дар’я виконувала зі своїм викладачем Катериною Борисовою. Робота виконана за допомогою фломастерів, олівців та гелевої ручки.

Метою конкурсу була : популяризація прадавніх фольклорних традицій та українського культурного спадку; спонукання до творчості у контексті української та світової художніх традицій; пізнання справжньої графіки української мови та писемної традиції; утвердження поваги до своєї держави, значущості України у світовій історії та культурі.

Перечитуючи різноманітні міфи, маленькій художниці найбільше сподобався домовий — добрий дух оселі, охоронець і покровитель роду. Він оберігає родину, якою опікується, від поганих людей, недобрих духів, лихих істот; сприяє достатку, береже мир в оселі. За давніми легендами, коли в краю починалася війна, то навіть домовики виходили на вулицю і пліч-о-пліч із родом ставали до бою проти ворога. Серед домашніх чарівних істот домовик найголовніший. Усі інші духи обійстя йому скоряються. Його сила й міць напряму залежать від того, наскільки дружні взаємини в родині.

Створені роботи оцінювало професійне журі у складі :

● Людмила Строкова – генеральна директорка Національного музею українського народного декоративного мистецтва, заслужений працівник культури України, кавалер ордена княгині Ольги ІІІ ступеня.

● Дара Корній – українська письменниця, прозаїк, лауреатка премії «Коронація слова».

● Олесь Соловей – член Національної спілки художників України. Доцент кафедри живопису та композиції НАОМА. Заслужений діяч мистецтв України. Нагороджений срібною медаллю Академії мистецтв України (2007). Працює у галузі живопису та монументально – декоративного мистецтва.

● Наталія Васько – українська акторка кіно, театру та телебачення, член Української кіноакадемії.

● Нестор Воля – засновник Громадської ініціативи ІнфоВАРТА, digital-продюсер.

● Нік Лисицький – засновник Громадської організації Чарівний світ UA, письменник, digital-продюсер.

Роботу ніжинки можна встигнути побачити в експозиції у Національного музею українського народного декоративного мистецтва з 6 до 23 липня

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ще статті по темі

Back to top button