Культура

У бібліотеці Короленка відбулася презентація альбому-каталогу творів Олександра Савченка-Більського

Часто-густо трапляється так, що про українських митців, яких знає світ, не чула, власне, сама Україна. Але завдяки дослідженням і зусиллям небайдужих працівників культури творчість митців-емігрантів стає відомою українському народові.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Побачила світ книга про геніального земляка-архітектора

9 вересня в Чернігівській ОУНБ ім. В. Г. Короленка відбулася презентація альбому-каталогу творів Олександра Савченка-Більського в зібранні Чернігівського обласного художнього музею ім. Г. Ґалаґана під назвою «Олександр Савченко-Більський. Чернігівський слід на паризькому Монпарнасі». Автор-упорядник альбому – заслужений працівник культури України, лауреат Чернігівської обласної премії ім. М. Коцюбинського (2021 р.) Ірина Ральченко.

Із захопливої розповіді пані Ірини гості заходу дізналися про непростий шлях митця, його успіх і постійну тугу за Батьківщиною.

Варто зазначити, що художній музей ім. Г. Ґалаґана – єдиний в Україні, який має у своїх фондах роботи О. Савченка-Більського (близько 200 творів).

У 1984 році художник подарував музею 50 робіт. За словами Ірини Ральченко, ті твори – справжні зразки європейського мистецтва, якого в той час у нас, вирощених на радянському просторі, не було. Решту робіт уже пізніше, за тісної співпраці з пані Іриною, передала музею донька художника Ірен Годійо.

Більш широко з біографією художника та зразками його творчості можна ознайомитися, переглянувши презентований альбом-каталог «Олександр Савченко-Більський. Чернігівський слід на паризькому Монпарнасі», кілька примірників якого отримала в подарунок бібліотека від художнього музею.

Текст – Катя Скрипка

Фото – Світлана Сусленко

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ще статті по темі

Back to top button