Культура

У бібліотеці Коцюбинського презентували збірку філософського фентезі Олександра Білогури

Чи повинні янголи бути такими, якими ми їх собі уявляємо? Чи варто долати кордони між світами і що чекає там на сміливців? Чому не варто добиватися любові богинь і який вигляд матиме постапокаліптичний світ, у якому посланці з небес полюють на людей?

«Кожна з цих новел – це своєрідна шпаринка, крізь яку читач може зазирнути в різні світи», – пояснює письменник Олександр Білогура.

До збірки увійшли 19 новел у жанрі філософського фентезі: це історії про життя і смерть, про химерних істот, що можуть чекати на вас у густому тумані, про різні відтінки буття, що не поділяється на чорне й біле.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Прилуках відкрилася персональна виставка Ольги Шевченко (Фото)

«Фентезі – це такий жанр, який звертається насамперед до глибинних витоків нашої культури, до фольклору, – розказує Олександр Білогура. – Є таке поняття, як «неофольклор», тобто переосмислення сучасним письменником у своїй творчості  традиційних образів і сюжетів».

Новели, представлені у збірці «Метелики в тумані», базуються не лише на українській міфології, а й на християнській традиції, європейських, японських фольклорних сюжетах та образах. Але письменник переконаний, що для західного читача все ж таки будуть більш цікавими саме українські фольклорні образи, переосмислені по-новому: «Ми повинні популяризувати своє. Як наприклад, японці активно використовують у сучасній культурі свої міфологічні традиції, які зараз завдяки аніме популярні в усьому світі».

Цікавинкою книжки є QR-код на обкладинці, зісканувавши який можна перейти на авторський блог письменника та ознайомитися з іншими його творами. Зараз Олександр Білогура працює ще над кількома цікавими проєктами, зокрема й у співавторстві. Книжка «Метелики в тумані» була презентована в рамках конкурсу «Книга року-2021».

Олена Терещенко, Чернігівська міська ЦБС

Фото – Олена Куннова

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ще статті по темі

Back to top button