Культура

У чернігівській філармонії презентували нову концертну програму

Вольфганг Амадей Моцарт — без сумніву, одна з найзначущих постатей в історії світової культури. Композитор, музикант; головними рисами його творчості називають глибинну емоційність і поетичність.

Три його шедеври прозвучали 13 травня у новій концертній програмі Академічного симфонічного оркестру “Філармонія”, яку представив глядачам художній керівник та головний диригент оркестру, заслужений діяч мистецтв України Микола Сукач. Маестро презентував глядачам ймовірний портрет великого композитора, відтворений нинішніми австрійськими науковцями за описами сучасників Моцарта.

Про це повідомляють у прес-центрі Чернігівського обласного філармонійного центру фестивалів та концертних програм.

Відкрила програму симфонічного оркестру, яким диригував Михайло Скидан, “Масонська траурна музика”. Цей твір відображає світоглядні позиції австрійського композитора. Хвилюючу “Масонську траурну музику” сам Моцарт вважав одним з кращих своїй творів.

У концерті прозвучали дві симфонії Моцарта, що справедливо вважаються вершинами його творчості — велична, сповнена пристрасті Симфонія №39, мі-бемоль мажор, і трагічна, та, разом з тим, витончена Симфонія №40, соль мінор. Ці дві симфонії були написані в один час — влітку 1788-го року. Разом із Симфонією №41 вони іноді розглядаються як великий цільний твір. Музикознавці образно називають ці симфонії Моцарта “зверненням до вічності”. У виконанні Академічного симфонічного оркестру “Філармонія” Симфонія №39 та Симфонія №40 вразили слухачів своєю неповторною пристрасністю і емоційністю.

9 червня Академічний симфонічний оркестр “Філармонія” має представити глядачам ще одну програму з творів Вольфганга Амадея Моцарта. В ній прозвучать Концерт №3 для скрипки з оркестром, соль мажор (соліст — народний артист України Анатолій Баженов), Концерт для фортепіано з оркестром №20, ре мінор (солістка — Ольга Шадріна) та Симфонія №41 “Юпітер», до мажор. Не пропустіть!

Ще статті по темі

Back to top button