Культура

У Чернігові археологи розкопали язичницькі кургани

У Чернігові археологи знайшли артефакти, які походять із язичницьких курганів.

Про це на своїй сторінці у Facebook розповів археолог Ігор Ігнатенко.

Так, почати розкопки фахівці вирішишли після того, як по вул. Миколи Міхновського на місці прокладання траншеї для електрокабелю були знайдені фрагменти стародавнього посуду.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У церкві на Чернігівщині виявили ворожу літературу і докази причетності до РПЦ

“Якось я навідався туди, пройшовся по відтинку траншеї між вулицями Київською та 1-го травня. Ніде археології не знайшов, це й не дивно, оскільки місцина лежить за межами давнього Чернігова. Лише в одному місці, у відвалі ґрунту із траншеї, мені трапився невеликий черепок горщику козацької доби”, – розповідає Ігор Ігнатенко.

Однак згодом, біля цього ж місця, археологи виявили більше артефактів – уламків керамічних посудин кінця XVIII – початку XIX ст.

“Звірився зі старовинними картами, й о диво! на плані 1802 року, точно в тому місці де були виявлені уламки, посеред полів, значився хутір під назвою Іванівка. Ну й як бонус, біля цього місця археологи знайшли людський череп та кілька фрагментів горщика Х ст., що походять із кургану зритого у XIX чи XX ст.. Ця знахідка не випадкова, навіть у 1950-х роках в цій місцевості, відомій як «Старе кладовище в Берізках» існували залишки язичницьких курганів, дванадцять з яких були розкопані археологом Давидом Бліфельдом у 1952 р. У одному, пограбованому, перед камерою до якої поклали мабуть боярина, були знайдені два кістяки коней на одному з яких знаходився скелет «вершника», – додав археолог.

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Джерело: Успіх

Ще статті по темі

Back to top button