Культура

У Чернігові відкрили виставку із розсекреченими фотодокументами часів Голодомору (Фото)

В останню суботу листопада українці згадують жертв геноциду свого народу – Голодомору 1932-1933-го років. І хоча Чернігівщина не увійшла до числа найбільш постраждалих від голоду регіонів України, проте архівні документи незаперечно свідчать, що область теж голодувала, а навесні 1933 року люди почали пухнути та вмирати від голоду.

Про це ЧЕline повідомили у департаменті інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю облдержадміністрації.

Побачити на власні очі оригінали документів тих часів, фотографії, на яких закарбувався злочин радянської влади, та ознайомитись із спогадами свідків голодомору можна на фотодокументальній виставці «Палає пам’яті свіча». Вона відкрилася сьогодні, 25 листопада, у Державному архіві області та присвячена пам’яті жертв голодоморів в Україні.

Документи, презентовані на виставці, тематично об’єднано у блоки – «1932 рік», «1933 рік». Вони відтворюють трагедію жителів Чернігівщини під час проведення партійним керівництвом країни в 1932-1933 роках кампанії хлібозаготівлі. Тут постанови, розпорядження, доповідні записки, листи, скарги та звернення селян, які шукали справедливості. До речі, вони вірили і сподівалися, що їхні проблеми вирішать вищі партійні органи. Селяни вважали, що всьому виною – місцеві керівники.

Третю групу документів зібрано під назвою «Свідки Голодомору згадують». Це спомини тих, хто пережили голод. У 2007 році вони розповіли про важкі часи голодомору працівникам культури, соціальної сфери та співробітникам райдержадміністрацій Чернігівської області.

Директор Державного архіву області Раїса Воробей на відкритті експозиції зачитала деякі спогади очевидців. Жодного учасника заходу вони не залишили байдужими.

Серед присутніх були і студенти-історики – майбутні дослідники. Тож співробітник Українського інституту національної памя’ті Сергій Горобець запропонував їм проводити дослідження цієї сторінки історії України, використовуючи архівні документи. Адже хоча і розсекречено досить багато матеріалів, проте є ще багато невивчених та неоприлюднених даних про цей жахливий злочин.

Ще статті по темі

Back to top button