Культура

У філармонії концертом вітали Миколу Сукача з 75-річчям

Диригент зі світовим ім’ям. Творець, незмінний художній керівник та головний диригент Академічного симфонічного оркестру «Філармонія» Чернігівського обласного філармонійного центру, заслужений діяч мистецтв України, Почесний громадянин міста Чернігів, кавалер орденів «За заслуги» двох ступенів…

Список його особистих нагород і професійних відзнак можна продовжувати довго. Але недаремно на афіші, що сповіщає про концерт симфонічного оркестру під його орудою, написано просто — «Микола Сукач». І цього досить: його ім’я для будь-якого любителя класичної музики в будь-якому куточку світу говорить саме за себе. Він це заслужив — завдяки величезному таланту і неймовірній працелюбності.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Солістку групи GO-A Катерину Павленко не дочекалася чернігівська філармонія (Відео)

Микола Сукач став ініціатором проведення у Чернігові щорічного Міжнародного фестивалю класичної музики «Сіверські музичні вечори». Він є художнім керівником фестивалю, у якому мають за честь брати участь найкращі музиканти світу. Микола Сукач був провідним диригентом шести фестивалів «Київські літні музичні вечори», двох міжнародних фестивалів в м.Пула (Хорватія). Під орудою Миколи Сукача симфонічний оркестр «Філармонія» виступив із майже 280 музикантами та диригентами з різних країн світу: зі США, Японії, Південної Кореї, Росії, Великої Британії, Нідерландів, Німеччини, Мексики, Хорватії, Італії, Іспанії, Польщі та ін. Як диригент він виступав з симфонічними оркестрами в США, Німеччині, Росії, Хорватії, Білорусі, диригував такими відомими колективами, як симфонічний оркестр Національної опери України, Національний симфонічний оркестр України, симфонічний оркестр Національної філармонії України, Національний одеський філармонійний оркестр, симфонічний оркестр Державного музичного театру для дітей та юнацтва…

3 червня 2021 року в обласному філармонійному центрі пройшли урочистості та великий концерт Академічного симфонічного оркестру «Філармонія» з нагоди 75-річчя Миколи Сукача.

До ювілею Академічний симфонічний оркестр «Філармонія» подарував глядачам великий концерт за участі добрих друзів ювіляра — народного артиста України скрипаля Анатолія Баженова та заслуженої артистки України піаністки Катерини Баженової, славетного львівського колективу Tenors BEL’CANTO у складі заслужених артистів України Романа Антонюка, Василя Понайди та Тараса Глови. Прозвучали твори світової класики. До першої частини концерту увійшли шедеври академічної музики — увертюра «Іменини» Людвіга ван Бетховена, частини Симфонії №5 Густава Малера, Симфонії №2 Cергія Рахманінова, Симфонії №1 Сергія Борткевича у виконанні оркестру «Філармонія». До другої — популярна класика різних жанрів, зокрема, твори Йоганна Штрауса, Хосе Флореса, Володимира Підгорного, Гленна Міллера, Вінченцо Кьяри, Олександра Білаша, Лучіо Далли, Володимира Івасюка… Кожен твір — віха у житті Миколи Сукача.

Тригодинний концерт, який провів Ігор Василенко, завершився оваціями – глядачі довго не хотіли відпускати ювіляра зі сцени. Але вже зовсім скоро вони знову зустрінуться з Маестро: незабаром поновлюється після перерви ХХ Міжнародний фестиваль класичної музики «Сіверські музичні вечори».

Пресцентр Чернігівського обласного філармонійного центру

фестивалів та концертних програм

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ще статті по темі

Back to top button