Культура

У Львові відкрилася виставка присвячена культурній спадщині Чернігова (Фото)

На площі Ринок у Львові відбулося відкриття виставки “Чернігів. Спадщина під обстрілами”, присвяченій культурній спадщині Чернігова, ініціативам, які діють в місті, а також втратам, які зазнало місто в результаті облоги російськими військами.

Історія Чернігова сягає  VII ст., коли на річці Стрижень з’явилося невелике поселення. У часи Середньовіччя й Відродження місто було одним із головних осередків політико-економічного й соціально-культурного життя регіону. Місто відоме  своїми пам’ятками часів Чернігівського князівства, а також Гетьманщини й козацького Чернігівського полку, які демонструють історичну важливість регіону.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Помер відомий прилуцький художник

“Як і Друга світова війна, нинішня війна сильно зруйнували Чернігів. Попри це у місті збереглося багато історичних пам’яток архітектури, в тому числі зразки дерев’яних садиб з вишуканим різьбленим декором фасадів, подібним на мереживо”, – розповідає Катерина Литвин заступниця начальника відділу туризму та промоції міста управління культури та туризму Чернігівської міської ради.

“У 2018 році у місті народився проєкт під назвою “Дерев’яне мереживо Чернігова” (ДМЧ), мета якого полягає у популяризації та збереженні дерев’яних будиночків, шляхом вивчення їхньої історії, фотофіксації, проведення екскурсій, фізичного відновлення різьблених фасадів тощо. ДМЧ – це ми, а ми – це Чернігів. Дерев’яні будинки – це невід’ємна частина нашої культури, яка має продовжити своє існування на зло внутрішнім та зовнішнім ворогам”, – зазначає Станіслав Іващенко, автор та керівник проєкту “Дерев’яне мереживо Чернігова”.

Виставка триватиме з 2 грудня – 23 грудня, на площі Ринок, біля фонтану “Амфітріта”.

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Джерело: Бюро спадщини

Ще статті по темі

Back to top button