Культура

У Мені проведуть «глиняний» фестиваль

Другий рік поспіль у місті Мена, що на Чернігівщині, проходитиме фестиваль «Куманець», який збере майстрів із різних куточків України, серед яких Вінниця, Луцьк, Львів, Нікополь та багато інших міст. Усього до Мени з’їдуться понад 20 гончарів.

«Усі вони представлятимуть свої роботи на тваринну тематику, що після фестивалю залишаться в Мені як подарунок від майстрів, і через деякий час ці вироби поповнять «мистецький зоопарк», що стане альтернативою вже наявному традиційному Менському зоопарку», – розповідає ініціатор фестивалю, майстер-гончар Олег Луцук.

Зараз минулорічні скульптури знаходяться в Менській галереї. А коли їх набереться певна кількість, то «мистецький зоопарк» переміститься в окреме приміщення Менського зоопарку.61647373_407186239872003_1284740583566344192_n

Метою фестивалю є популяризація народного мистецтва, зокрема гончарства. У його рамках пройдуть змагання між гончарями. Зокрема кожному видаватимуть по 2 кг глини, з якої майстри на швидкість повинні будуть створити по кілька виробів.

«Буде ще конкурс «Високий гончар». Коли без обмежень в часі майстри повинні будуть зробити якомога вищий циліндр», –  каже Олег Луцук.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Гончар із Чернігівщини потрапив до всеукраїнського проекту (Відео)

Також заплановане унікальне дійство для Чернігівщини, яке не проводилось ніде, крім Мени, – випал вогняної скульптури, висота якої становить 1,7 м.

«Я будую грубу спеціальну, яку встановимо на головній площі. Сюди ставиться скульптура, яка загортається в спеціальну вату, і протягом 6-7 годин нагрівається. Коли температура скульптури сягне 1200 градусів, вата знімається і потім на неї кидається солома, чи стружка, щось, що горить. В темну пору доби це має дуже ефектний вигляд», – ділиться Олег Луцук.

Майстер також розкрив секрет, що цього разу скульптура буде незвичайною. Олег Луцук разом зі своїми учнями попередньо виліпив споруду, в якій зашифровано більше 40 тварин, їх повинні знайти учасники та гості фестивалю. А той, хто нарахує найбільше тварин, отримає в подарунок куманець роботи Олега Луцука.

До того ж усі охочі зможуть спробувати і себе в гончарстві. У рамках фестивалю проходитимуть майстер-класи, коли кожен учасник зможе отримати безкоштовний урок від майстра. Також проходитимуть виставки-продажі.

Із майстрами та їхніми роботами можна попередньо ознайомитись у спільноті фестивалю у мережі Facebook.

Організатори також розповідають, що вже не перший рік одна з київських туристичних агенцій збирає екскурсійну групу до Мени. Цього разу їхня поїздка приурочена саме до відвідин фестивалю «Куманець», що триватиме з 15 по 16 червня.

Ще статті по темі

Back to top button