Культура

У Ніжині показують унікальну виставку ялинкових прикрас (Фото)

У виставковому залі Ніжинського краєзнавчого музею ім. М. Спаського діє виставка ялинкових прикрас.

На виставці представлено більше 300 експонатів (початку ХХ ст. та до сучасності) з найрізноманітніших матеріалів (скла, картону, дерева, вати, пластмаси). Тут можна побачити традиційних новорічних персонажів, героїв улюблених казок та мультфільмів, скляні та ватні дари лісу та лану, що нагадають про яскраве, сонячне літо, різноманітних тварин, а також «ідеологічно витримані» прикраси із державною символікою.

«Ця виставка ніколи б не відбулася, якби не допомога наших відвідувачів, які передавали до музею ялинкові іграшки свого дитинства, – кажуть працівники виставкової зали.

Акція розпочалася п’ять років тому. Й до цього часу колекція поповнюється.

На виставці відвідувачі знайомляться  з еволюцією ялинкової іграшки. Перший експонат виставки – ялинка, на  гілках  якої іграшки–з тисненого картону, старовинні іграшки з вати, картону, паперу, гірлянди та зірки з металевого дроту.

Так прикрашали новорічні деревця після зняття заборони на різдвяну ялинку у 30–х роках ХХ століття. Незвичними та цікавими  є новорічні іграшки з вати, картону, фольги, скляні намиста та гірлянди з прапорців, іграшки з електричних лампочок, що виготовлялися у важкі повоєнні часи. В експозиції представлені також прикраси, що є незмінними атрибутами ялинки 50—60–х рр: кукурудза, годинник iз «Карнавальної ночі», супутники та космонавти. Завершує виставку ялинка із сучасними іграшками.

Джерело: Нежатин

Ще статті по темі

Back to top button