Культура

«Від ненависті до кохання і навпаки»: прем’єра в драмтеатрі

Після вимушеної перерви на карантин у Чернігівському академічному театрі ім. Т.Г.Шевченка відбулася гучна прем’єра фарсу «Приборкання норовливого» за п’єсою відомого українського драматурга Ярослава Стельмаха «Кохання у стилі бароко».

Хоча сюжет п’єси доволі простий, художній керівник театру Андрій Бакіров поставив її не без мудрості, глибини та філософських роздумів.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Керівник оркестру чернігівського драмтеатру отримав звання «Заслуженого артиста України»

Події відбуваються в замку Графа (арт. Євген Бондар), закоренілого холостяка, для якого свобода важить понад усе. Разом із друзями Кущем (арт. Едуард Брагіда) та Шумицьким (арт. Борис Великий), Граф полює, пиячить, гуляє. В його володіннях темно й небезпечно. Скрізь – відкриті провалля, б’ють у барабани, метають ножі, гримить грім. Напружена атмосфера відчувається з самого початку вистави: скажений темпоритм, динамічна пластика, гострі рухи, небезпека, холод, адреналін… І раптом серед цього торжества чоловічого его – жінка! Прекрасна Оляна (арт. Катерина Ткачук), ніжна, довірлива, романтична, приїздить із винахідливою служницею Ярисею (арт. Світлана Сурай), щоб виконати волю батьків й узяти законний шлюб зі своїм нареченим. Гаф, звісно, не згоден і вдається до різних хитрощів.

І починається війна між жіночим і чоловічим, красою й силою, логікою й інтуїцією, інь і янь… Герої танцюють на краю прірви, ходять по вістрю леза, а їхні серця пульсують у ритмі барабанного дробу.

Хто переможе в цьому двобої? Як приборкати норовливого, приручити дракона, не зробивши жодного пострілу, не проливши жодної  сльози?

Ключ до цього лежить глибоко на дні жіночого серця: ніжного, доброго, смиренного. Саме завдяки цим якостям Оляна мужньо витримує всі підступні випробування коханого. І тоді слабкість стає могутньою силою, що здатна зупиняти війни, вгамовувати бурі, перетворювати холостяцьке гніздо у казковий замок, а норовливе чудовисько на прекрасного принца.

І вічний конфлікт жіночого та чоловічого, інь і янь, сили й слабкості, вичерпується, розвіюється й перетворюється на життєдайну енергію – кохання.

Ангеліна Велика

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ще статті по темі

Back to top button