Культура

Збереження культурної спадщини: на Чернігівщині зробили точну 3D-копію унікальної пам’ятки архітектури

Фахівці Національного заповіднику «Гетьманська столиця» у співпраці зі спеціалістами Skeiron відтворили точну тривимірну модель унікальної пам’ятки архітектури – палацу Кирила Розумовського, що розташований у Батурині.

Про це повідомляє Національний заповідник «Гетьманська столиця».

Команда Skeiron, що займається оцифровуванням культурної спадщини України вже понад 7 років, у липні 2023 року, застосовуючи найсучаснішу техніку для лазерного та фотограмметричного сканування, створили точну тривимірну модель Палацу гетьмана Кирила Розумовського.

Це дозволить використати новітні технології для комплексних наукових досліджень памʼятки, планування реставраційних робіт та потенційних можливостей її відновлення у разі будь-яких руйнувань. 

Нагадаємо п’ять цікавих фактів про палац Кирила Розумовського.

1. Палац Кирила Розумовського — єдиний збережений в Україні гетьманський палац. Його було збудовано у 1799–1803 роках для останнього гетьмана Лівобережної України, Кирила Розумовського. Проєкт створив шотландський архітектор Чарльз Камерон.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У трьох громадах на Чернігівщині з’явилося по одній патронатній сім’ї

2. Палац є унікальним зразком палладіанської архітектури в Україні. Цей стиль, який підкреслює симетрію, простоту та гармонію, був натхненний роботами італійського архітектора Андреа Палладіо.

3. Протягом понад двої столітть палац був занедбаним і поступово руйнувався. Лише у 2003-2009 роках, після масштабної реставрації, будівлю вдалося відновити. Це стало важливою подією для збереження історичної спадщини не лише Батурина, а й всієї України.

4. Батурин, де розташований палац, був колишньою столицею гетьманської України, що була зруйнована російськими військами під час каральної операції проти козацької державності у 1708 році. Ці дії нагадують сучасні методи російської армії, яка залишає по собі суцільні руїни, нищить цивільні об’єкти та спричиняє людські втрати, залишаючи по собі кров, біль та попіл.

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ще статті по темі

Добавить комментарий

Back to top button