Новини

Давньоєгипетська цариця, яка й сьогодні бентежить світ

Клеопатра була останнім Фараоном Єгипту, а також великою політичною лідеркою, та однією з найзагадковіших і найвпливовіших жінок в історії. Існують різні історичні описи, іконографія та монети, які показують її Клеопатру у різному світлі. Навіть достеменно не відомо, до якої раси вона належала. Але відомо, що Клеопатра говорила багатьма мовами, включаючи грецьку, латину, арамейську та єгипетську, активно підтримувала мистецтво, літературу та філософію.

Про величну царицю знімають фільми та серіали, про неї роблять ігри та слоти, які використовують популярні ігрові автомати. Все це завдяки таємничості, якою овіяне життя та смерть Клеопатри. Адже згідно з офіційною версією, вона наклала на себе руки зміїної отрути після поразки у війні з Римом, але є й інші, більш таємничі версії, які намагаються розплутати історики зі стародавніх часів до наших днів.

Найбільш відомі фільми про Клеопатру

Існує кілька фільмів та телесеріалів, присвячених життю та правлінню легендарної єгипетської цариці Клеопатри. Деякі з них визнані без перебільшення культовими та лишили слід в історії:

  • «Клеопатра» (1963). Фільм з Елізабет Тейлор у ролі Клеопатри, Річардом Бартоном у ролі Марка Антонія та Рексом Харрісоном у ролі Юлія Цезаря, став культовим і залишається одним із найвідоміших фільмів на цю тему. Проте, створення фільму супроводжували великі проблеми та бюджетні перевитрати, що призвело до його фінансових невдач.
  • «Клеопатра» (1999). Телевізійний серіал з Леонор Варела у ролі Клеопатри та Тімоті Далтоном у ролі Юлія Цезаря представляє цікавий погляд на історію єгипетської цариці. У двох серіях розповідається досить детальна історія життя та смерті легендарної цариці.
  • «Клеопатра» (2007). Телесеріал з Ліндсі Маршалл у ролі Клеопатри та Джеймсом Джрейном у ролі Юлія Цезаря. Чотири епізоди серіалу показують драматичну версію подій, пов’язаних із життям цариці.
  • «Астерікс і Обелікс: Місія Клеопатра» (2002). Комедійний фільм розповідає про пригоди галів Астерікса та Обелікса у Стародавньому Єгипті за часів Клеопатри. Це пародійний твір, який набув великої популярності у Франції та за її межами. Мабуть, єдиний комедійний фільм, присвячений давньоєгипетській цариці, який став справді популярний. Не в останню чергу завдяки тому, що роль Клеопатри зіграла Моніка Беллучі.

Попри популярне уявлення про Клеопатру як про жінку красиву і спокусливу, точних описів її зовнішності не збереглося.  Але точно відомо, що вона була розумною і рішучою правителькою, яка готова піти на ризик у своїх політичних маневрах. Вона доклала багато зусиль, щоб урятувати свою країну від римського впливу.

Альтернативний погляд на історію Клеопатри

У 2023 році вийшов документально-художній серіал від Netflix. Він викликав багато суперечок не тільки в колах звичайних глядачів, а й серед істориків через те, що Клеопатру зіграла темношкіра актриса. Хоча достеменно не відомо, якого кольору шкіра була у Клеопатри, і є підстави вважати, що у неї були коріння пов’язані з темношкірими африканцями.

Реклама

Ще статті по темі

Back to top button