Економіка

До бюджету Чернігівщини надійшло 14,6 мільярдів гривень податків

Протягом 8 місяців поточного року до бюджетів усіх рівнів платниками податків Чернігівської області сплачено майже 9,4 млрд грн податків, зборів та обов’язкових платежів, що на 3,9 відс. перевищує факт надходжень відповідного періоду минулого року. Єдиного внеску надійшло 5,2 млрд грн (на 31,5 відс. більше за минулорічні надходження відповідного періоду).

До державного бюджету спрямовано 4,1 млрд грн, що становить 44 відс. загальної суми сплачених податків. Значна частина надходжень забезпечена від сплати податку на доходи фізичних осіб і військового збору – 1,4 млрд грн (35 відс.), податку на додану вартість – 1,3 млрд грн (31 відс.), рентних платежів за користування природними ресурсами – 0,9 млрд грн (22 відс.) та податку на прибуток – 0,4 млрд грн (10 відс.). Порівняно з минулорічним фактом надходження зменшились на 5,5 відс. (-0,2 млрд грн) в переважній більшості за рахунок податку на додану вартість  (-0,5 млрд грн), що спричинене  широкомасштабним російським вторгненням, яке дестабілізувало роботу  бюджетоформуючих платників області, малого та середнього бізнесу.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Кабмін схвалив проєкт бюджету на 2023 рік: понад 50% на оборону

До місцевих бюджетів усіх рівнів платниками податків сплачено 5,2 млрд грн, в тому числі податку на доходи фізичних осіб – 3,9 млрд грн (75 відс. в загальнообласній сумі), єдиного податку – 0,6 млрд грн (майже 11 відс.), податку на майно – 0,5 млрд грн (9 відс.). Факт минулого року перевищено на 12,6 відс. або на 0,6 млрд грн., в тому числі за рахунок податку на доходи фізичних осіб (на 31 відс. або на 0,9 млрд грн).

Рівень добровільної сплати податків залишається високим та становить 99,5 відс. від загальної суми надходжень до бюджетів усіх рівнів.

Роботодавцями та самозайнятими особами сплачено протягом січня-серпня 2022 року 5,2 млрд грн єдиного внеску на загальнодержавне обов’язкове соціальне страхування (майже на третину більше відповідного періоду минулого року). Це дуже важливо для своєчасної та повної виплати пенсій.

Головне управління ДПС у Чернігівській області дякує платникам податків за належне виконання своїх обов’язків щодо сплати податків до бюджетів та єдиного внеску.       

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Пресслужба Головного управління  ДПС у Чернігівській області

Ще статті по темі

Back to top button