ЕкономікаНовини

Доходи держслужбовців обіцяють ретельно перевіряти

З квітня посадовці подаватимуть електронну декларацію про доходи на підставі Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо особливостей подання службовими особами декларацій про майно, доходи, витрати і зобов’язання фінансового характеру у 2016 році» від 15.03.2016 № 1022-VIII.

Службові особи, які на початок роботи електронної системи декларування обіймають відповідальні та особливо відповідальні посади, зобов’язані протягом 60 календарних днів подати такі декларації за 2015 рік, повідомив сектор комунікацій відділу організації роботи ГУ ДФС у Чернігівській області.

Щодо подання електронних декларацій, то для решти суб’єктів декларування залишаються попередні терміни – з 1 січня до 1 квітня 2017 року вони повинні подати такі декларації за 2016 рік. За 2015 рік вони подають такі ж декларації, як і в попередні роки.

Відтепер доходи та відомості про майно держслужбовців будуть ретельно перевірятися. За приховування доходів передбачена навіть кримінальна відповідальність, якщо в декларації будуть вказані завідомо неправдиві відомості. Якщо розбіжність між реальними та поданими цифрами становить від 100 до 250 розмірів мінімальної заробітної плати (з 1 травня – від 145 тис. грн. до 362,5 тис.грн.), то на службову особу накладається штраф від 1 до 2,5 тис. неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (689 тис. грн.. – 1,722 млн.грн.).

Законом також передбачено позбавлення волі на строк до двох років, покарання у вигляді штрафу від 2,5 до 3,5 тис. неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або громадських робіт терміном від 150 до 240 годин. У будь-якому випадку призначається додаткове покарання – позбавлення права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років.

Проте якщо посадовець помилився, то протягом семи днів він має право подати виправлену декларацію.

Цінне рухоме майно необхідно декларувати, якщо його вартість перевищує 100 мінімальних зарплат (раніше було 50).

Відомості про видатки та інші правочини зазначаються лише у разі, якщо їх розмір перевищує 50 мінімальних зарплат, встановлених на 1 січня звітного року.

Щодо перевірки декларацій, то в Законі уточнено, що достовірність задекларованої інформації може перевірятися не лише у період роботи посадовця на держслужбі, але й протягом трьох років після її припинення.

Джерело: Час Чернігівський

Ще статті по темі

Back to top button