Економіка

Майбутній промисловий прорив: у Мені планують затвердити концепцію індустріального парку

Надзвичайно приємно, що навіть під час війни люди не тільки думають про розвиток і процвітання українських територій, а й працюють, аби задуми втілити в життя. Зокрема, оптимістичні новини маємо з Менщини. Тут на нещодавній сесії міської ради депутати ухвалили низку важливих рішень, серед яких було затверджено документацію на земельну ділянку під майбутній індустріальний парк «Менський». Тож надзвичайно важливий крок стосовно створення цього парку зроблено.

У всьому світі індустріальні парки – це спеціальні промислові території з переважно підготовленою інженерно-транспортною інфраструктурою та набором необхідних сервісів для виробничих і науково-дослідних підприємств.

Це перевірений часом і міжнародним досвідом механізм індустріалізації економіки, залучення інвестицій, збільшення зайнятості населення, збалансованого регіонального розвитку, підтримки місцевих виробників, сприяння малому та середньому підприємництву.

Перші індустріальні парки були створені у Західній Європі та США ще наприкінці ХІХ – початку ХХ століття. Першим у світі був Траффордський індустріальний парк, створений у 1896 році біля Манчестера. У США перший індустріальний парк з’явився біля Чикаго у 1907 році. Через півсторіччя цим досвідом скористалися Азійські Тигри: в 1951 році в Сінґапурі з’явився перший в Азії індустріальний парк.

Нині є вагома надія, що перший індустріальний парк з’явиться і на Чернігівщині. Йдеться про індустріальний парк «Менський». Адже в нашому регіоні робота щодо його створення стартувала ще кілька років тому.

«Ми почали спільну роботу з облдержадміністрацією в цьому напрямку ще наприкінці 2019 року. Відтоді вже багато чого вдалося зробити. Підготовлена потрібна документація, проведена оцінка впливу на довкілля. Але дуже багато часу займало якраз оформлення земельних ділянок. Бо там треба було перевести землі, які планують використовувати під індустріальний парок, у землі промисловості. Бо їх створюють лише на землях промисловості.

У нас процес оформлення землі зайняв більше ніж рік. Але перед повномасштабним вторгненням росії ми вийшли на завершальний етап. І на минулій сесії, в п’ятницю, 27 травня, вже затвердили земельну документацію.

Думаю, що в червні ми вже затверджуватимемо концепцію індустріального парку», – у коментарі для ЧЕline зазначив Юрій Стальниченко, секретар Менської міської ради.

Індустріальний парк «Менський» буде доволі великий – загалом 68 гектарів. Саме таку площу виділили під нього. До того ж, за словами Юрія Стальниченка, він уже позначений на карті індустріальних парків України.

Тож, як зазначалося, наступний крок – затвердження концепції і подальше оголошення конкурсу.

Концепція – це своєрідний вказівник для інвестора. До того ж, розуміння про майбутнє наповнення індустріального парку вже є.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Люди в усьому світі бігли задля допомоги постраждалим від війни чернігівцям

«Це можуть бути підприємства харчової, переробної промисловості. Можливо, обладнають цехи зі складання якоїсь техніки, наприклад, сільськогосподарської. Розглядали варіант тепличного, деревообробного господарства.

Але все – відповідно до можливостей нашого аграрного регіону. Важливу роль відіграє й те, що до земельної ділянки індустріального парку підходить залізниця, дорога національного значення менше ніж за кілометр розташовується. Також поруч наявне електропостачання, станція сонячних батарей.

Але остаточно вирішуватиме, що саме буде в індустріальному парку, кінцевий інвестор, який зайде», – повідомив Юрій Стальниченко.

До того ж, на таких територіях зазвичай розміщуються не тільки промислові об’єкти, а й адміністративні будівлі. Може бути окрема діляночка виставкових, торговельних центрів, де організовуватимуть ярмарки, презентації продукції.

«Наукові комплекси можуть бути, якщо, наприклад, відбуватиметься переробка зернових. Щоб можна було проводити різні наукові дослідження стосовно вирощування кращого виду продукції. Можна буде розміщати в комплексі всього логістичного парку склади для цієї продукції, заправні комплекси, логістичний центр промислових товарів.

Також можна буде розміщувати зони для дозвілля та рекреації, як для працівників парку, так і для гостей. Можна якийсь невеликий готельний комплекс, торговельний, заклади громадського харчування. Щоб люди не їздили в центр міста, а харчувалися в парку. Можна облаштувати зони паркування автомобілів, розмістити пожежне депо, яке працюватиме насамперед для потреб індустріального парку, оскільки буде велика кількість промислових об’єктів. Але в тому числі буде як пожежна допомога для населеного пункту», – пояснив секретар Менської міської ради.

До повномасштабного вторгнення росії на нашу територію планували, що в індустріальному парку будуть створені до двох тисяч робочих місць. Але тепер усі розуміють, що в нинішніх умовах інвестора знайти вже важче.

«У нас була нарада з департаментом економічного розвитку Чернігівської ОДА. Розуміємо, що буде важко залучити інвесторів на територію, яка близько до кордону з росією, але держава пропонує бізнесу, наприклад, можливість страхування майна на випадок втрати його через воєнні дії. Щоб інвестор був упевнений, що більш-менш поверне свої вкладені кошти», – повідомив Юрій Стальниченко.

Та хоч як би нині важко було, в Мені оптимізму не втрачають. Адже події останнього часу і саме життя демонструють, що не тільки для України, а й для світу важливо, щоб продовольча продукція вироблялася в достатній кількості. Саме в цьому індустріальний парк «Менський» може стати в пригоді. А покупці на виготовлену в ньому продукцію знайдуться.

Ірина Осташко

 

Ще статті по темі

Back to top button