Економіка

Війна і спеціальний закон: прикордонна громада Чернігівщини недоотримує мільйонні доходи

У нинішній непростий час важко всім, особливо людям у прикордонних громадах. Адже ситуація тут унікальна – у сенсі зі знаком «мінус», бо щохвилини тут зберігається підвищений ризик втратити власне життя, виробництво, посіви, будівлі й інше майно.

Тож цілком справедливо і логічно, що фізичних і юридичних осіб у таких громадах, зокрема у Сновській, тимчасово звільнили від сплати деяких місцевих податків і зборів.

Ініціатива добра, місцеві депутати її схвалюють, більше того, кажуть, що цю практику варто поширити і на 2023 рік. Якби не одне злощасне «але». Місцевий бюджет недоотримує суттєву суму надходжень, і механізму компенсації немає. Йдеться про майже 15 мільйонів гривень.

«Ми прикордонна територія, а тому маємо втрати, обстріли, руйнування. Зрозуміло, що не всі сільгоспвиробники мають змогу обробляти свої сільськогосподарські угіддя. А втрати в основному відбуваються через несплату податку за землю. З іншого боку: чим аграрії будуть платити, якщо дійсно нічим?

Підприємцям і сільгоспвиробникам, які засіяли землі, шана і хвала, що зберегли хоч якісь робочі місця. До того ж, засіваючи площі, люди наражалися на небезпеку. Тому величезна їм подяка, що не дали «гуляти» земельним масивам у такий складний час. Справедливо, що їм потрібна ця пільга, як підтримка для розвитку», – зауважила секретар Сновської міської ради Наталія Авдієвська.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Хто може не платити за комунальні послуги під час війни

За її словами, якщо юридичні та фізичні особи таки сплатили місцеві податки і збори, то вони зараховуються їм як переплата у рахунок наступних платежів.

«Але ж, відповідно до статті 97 Бюджетного кодексу України, якщо держава надає пільги від сплати місцевих податків і зборів, то і втрати місцевим бюджетам мають обов’язково бути компенсовані державним бюджетом», – наголошує Наталія Авдієвська.

Якраз із цим все значно складніше. Бо компенсації від держави немає.

«На сесії ми приймали звернення до Кабінету Міністрів, Міністерства фінансів і до Максима Зуєва, народного депутата, який обирався за нашим округом, з приводу цієї ситуації. Відповіді ми отримали, що компенсація не передбачена державним бюджетом. Тобто пільги передбачені, а компенсація ні», – наголошує секретар міської ради.

Зрозуміло, що нині в країні йде війна і всі бюджетні видатки спрямовують на військові потреби. Це правильно та логічно. Але водночас виходить парадоксальна ситуація, що прикордонні громади, які перебувають під постійними обстрілами і сидять, ніби на бочці з порохом, додатково незрозуміло за що покарані.

Вихід із цієї ситуації є, причому єдиний. Треба передбачити компенсацію з державного бюджету всім громадам на втрати, відповідно до Бюджетного кодексу. Ось тільки вже це компетенція не громад, а законотворців. 

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ірина Осташко

Ще статті по темі

Back to top button