СпортФК "Десна"

«Десна» побореться з «Іллічівецем» за місце під сонцем. Пряма трансляція

Сьогодні, 5 листопада, чернігівська «Десна» у рамках 17-го туру чемпіонату України з футболу зустрінеться із маріупольським «Іллічівцем».

Матч відбудеться о 14:00 на «Оболонь-Арені».

 Пряма трансляція матчу «Десна» (Чернігів) — «Іллічівець» (Маріуполь) на офіційному каналі «сіверян» в YouTube.

Протистояння «Десни» та «Іллічівця» — центральне у 17-му турі першої ліги. На «Оболонь-Арені» чернігівці прийматимуть лідера чемпіонату, який на 8 очок випереджає підопічних Олександра Рябоконя.

Приазовці зараз не дарма очолюють турнірну таблицю у першій лізі. «Іллічівець» провів гарну предсезонну підготовку та підсилився якісними гравцями. Крім того, на початку нового сезону маріупольський колектив очолив відомий український фахівець Олександр Севідов.

Влітку «Іллічівець» підписав ряд відомих футболістів, які виступали за команди вищого дивізіону: Олександр Насонов, Денис Кожанов, Олег Міщенко, Ігор Тищенко, Рінар Валєєв, Кирило Дорошенко та Руслан Фомін.

Команда у Маріуполі — сплав молоді та досвіду. Адже майже на кожній позиції є досвідчений гравець, який актвино взаємодіє з молоддю.  Футбольна академія «Іллічівця» одна із найкращих в Україні. Багато її вихованців захищають честь молодіжної збірної України у відбіркових змаганнях  Чемпіонату Європи. Для того, щоб молодь отримувала більше ігрової практики, керівництво приазовців створило «Іллічівець-2», який нині виступає у другій лізі.

Безпрограшна серія «Іллічівця» сягала 12 матчів поспіль. Лише у 13-му турі «Вересу» вдалося перемогти та зупинити переможну ходу маріупольців. Успішним є виступ «Іллічівця» і в Кубку України. Приазовці дійшли до 1/4 фіналу, де зіграють із «Миколаєвом».

Свого часу за маріупольців виступали нинішні гравці «Десни» — Вадим Мельник і Єгор Картушов. Крім того, цікавим буде протистояння із «Десною» для Руслана Кисіля. Ще минулого року Кисіль грав у складі «сіверян», а взимку перейшов до «Іллічівця».

Не допоможе маріупольцям у матчі з «Десною» Цюпа. Іван через перебір жовтих карток пропускатиме цю гру. Натомість чернігівці можуть розраховувати на Олександра Волкова, який відбув дискваліфікацію і став незамінним гравцем основного складу «Десни».

За часів незалежної України «Десна» вісім разів перетиналася з маріупольцями.  У Кубку України двораундова зустріч відбулася на стадії 1/16 фіналу сезону 1997/1998. У Маріуполі тодішній «Металург» здобув переконливу перемогу (3:0). А ось у Чернігові «сіверяни» реваншувалися (3:2), однак за підсумком двох матчів поступилися з рахунком 5:3 на користь приазовців.

Ще шість поєдинків відбулися у рамках першої ліги. П’ять перемог здобули маріупольці, а «Десна» перемогла лише одного разу. Це сталося у минулому сезоні, коли Євген Чепурненко забив переможний гол у ворота «Іллічівця».

У цьому сезоні очки в «Іллічівця» змогли відібрати лише охтирський «Натовик», рівненський «Верес» та краматорський «Авангард». Чи зможе «Десна» здолати лідера і приєднатися до квартету цих команд? Відповідь на це запитання дізнаємось вже незабаром…

Візитна картка суперника чернігівської «Десни»:

Історія маріупольського «Іллічівця» сягає 1936 року, коли на місцевому   заводі ім. Ілліча була створена футбольна команда. Перший свій офіційний матч команда ім. Ілліча зіграла у рамках 1/64 фіналу Кубка СРСР проти криворізького «Динамо».  У 1938 році клуб було перейменовано на «Сталь».

Проте офіційною датою заснування «Іллічівця» вважається 1960 рік. Саме тоді аматорська команда «Авангард» (Жданов, нині Маріуполь) об’єдналася із «Шахтарем» (Рутченкове, зараз один із районів Донецька) створивши команду «Азовсталь» (Жданов).

Протягом 1960-х років клуб виступав в класі «Б» і другій групі класу «А», а в наступні десятиліття в українській зоні другої ліги РСР.

Перший чемпіонат незалежної України «Азовець» (назва команди з 1992 — 1996) провів у першій лізі, але зайняв 11 місце і вилетів у другу лігу, де впродовж наступних двох сезонів був її середняком.

Влітку 1995 року «Азовець» об’єднався з одним із лідерів другої ліги — «Динамо» (Луганськ). 3 квітня 1996 року команда змінила назву на «Металург» і вже під цією назвою в першому сезоні об’єднаній команді вдалося зайняти перше місце і вийти до першої ліги.

В першій лізі команда несподівано легко зайняла третє місце і вперше в історії вийшла до еліти українського футболу.

17 грудня 2002 року команда змінила назву на «Іллічівець» в честь генерального спонсора — ВАТ «Маріупольський металургійний комбінат імені Ілліча». Незважаючи зміну назви, команда трохи погіршила результати, знову перемістившись в середину таблиці.

У сезоні 2004/05 команда знову нагадала про себе, зайнявши п’яте місце і за  рейтингом Fair Play УЄФА вперше в своїй історії потрапила в єврокубки, зігравши у Кубку УЄФА. Там в першому кваліфікаційному раунді маріупольці обіграли вірменський «Бананц» (2-0, 2-0), але в другому поступилися австрійській «Аустрії» (0-0, 0-3).

Наступного сезону команда продовжила вдалі виступи, повторивши свій найкращий результат у сезоні — четверте місце в чемпіонаті і півфінал Кубку України.

У сезоні 2006/07, після двох сезонів вдалих виступів, команда несподівано вилетіла до першої ліги, але наступного сезону посіла там перше місце і повернулась в елітний дивізіон.

В 2008-2015 роках «Іллічівець» сім сезонів провів у вищому дивізіоні українського футболу. Однак, з 2014 року для команди настали непрості часи. Через збройні дії в Донецькій області, команда в сезоні 2014/15 була змушена проводити домашні матчі в Дніпропетровську на стадіоні «Метеор».

За підсумками цього чемпіонату «Іллічівець» посів останнє місце у Прем’єр-лізі, і вилетів у першу лігу. У минулому сезоні маріупольці посіли четверте місце у першій лізі.

Досягнення «Іллічівця»:
Бронзовий призер чемпіонату УРСР: 1963
Чемпіон України у першій лізі: 2007/2008
Бронзовий призер у першій лізі: 1996/1997.
Чемпіон України у другій лізі: 1995/1996.
Чемпіон аматорського чемпіонату України: 1974, 1991.
Півфіналіст Кубка України: 2000/2001, 2005/2006.
Учасник другого кваліфікаційного раунду Кубку УЄФА: 2004/2005.

Владислав Пархоменко

Ще статті по темі

Back to top button