Новини

На Ічнянщині хочуть очорнити соціально відповідальне підприємство

*Імідж

Назва ПСП «Фортуна» та ім’я його керівника Івана Пащенка в Ічнянському і Талалаївському районі в усіх на слуху. Адже це підприємство за тривалий час своєї роботи в обох районах набуло слави соціально відповідального бізнесу.

Не тільки виплачує достойну орендну плату селянам за користування паями, а й чим може допомагає сільським населеним пунктам і закладам – садочкам, школам, будинкам культури, а також не забуває про ветеранів, спортсменів, загалом про всіх, хто потребує підтримки. Тому серед сільських жителів Іван Пащенко недарма користується заслуженим авторитетом і повагою.

До того ж, ПСП «Фортуна» – один із аграрних лідерів Чернігівщини, якого неодноразово відзначали різними нагородами.

Проте не так давно склалась неоднозначна ситуація, коли ім’я відповідального і справедливого орендаря намагаються очорнити. Цю історію із хвилюванням розповіла юрист ПСП «Фортуна» Ірина Жовтан.

«Підприємство несправедливо образили. На всі 200 відсотків публікація в ЗМІ Віталія Назаренка про керівника була несправедливою», – сказала жінка.

За її словами, журналіст Віталій Назаренко не тільки в газеті, а й на своїй сторінці в соцмережі розповсюдив цю неправдиву інформацію.

Та про все по порядку. До речі, усі свої слова юрист підкріплювала документами, копії яких передала до редакції.

Конфлікт у підприємства виник із жителькою с. Українське Талалаївського району Людмилою Черкас, із якою ПСП «Фортуна» уклало договір оренди її земельної ділянки. Щоправда, термін угоди закінчився 19 липня 2017 року.

Водночас у листопаді 2016 року закінчився строк оренди ще шістьох земельних ділянок, якими користувалося підприємство.

«Ми писали листи цим людям, щоб вони отримали свої ділянки у зв’язку із закінченням договору оренди. І також просили їх виділити межі своїх ділянок. Але селяни не дослухались. Тож навесні, коли всім масивом оброблялась земля, ми засіяли і їхні ділянки. Але все одно залишили рівноцінне за площею і складом земель поле збоку, щоб ті люди могли ним користуватися», – розповіла Ірина Жовтан.

Тому у вересні відповідна комісія при Талалаївській РДА ухвалила рішення щодо нарахування збитків за втрачену вигоду цих шістьох власників, завдану незаконним зайняттям їхніх земельних ділянок.

«Комісія нарахувала збитки 5 вересня, а 22 серпня нас запросили на зустріч із цими людьми та депутатами від Аграрної партії. На цій зустрічі Іван Пащенко сказав, що хай би там що, а в належний час підприємство ділянок не звільнило, щоправда, й люди меж своїх земель не виділили. Але щоб надалі не виникало непорозуміння, він ухвалив рішення виплатити по 10 тисяч гривень за гектар цим шістьом пайовикам», – пояснила юрист.

Сказано – зроблено: з усіма людьми своєчасно розрахувалися.

Через деякий час Людмила Черкас надіслала на підприємство листа, що теж хоче компенсацію.

«Трапилося так, що бухгалтер перерахувала їй кошти, не перевіривши, чи є для того підстави, адже прізвище Черкас у нас на слуху. Я про це не знала і директор, мабуть, не знав, бо відповідного наказу не віддавав. Далі в листопаді чи грудні 2017 року вона надіслала листа із проханням роз’яснити, що це за гроші їй у сумі 46 із гаком тисяч гривень виплатили. Взялися перевіряти і з’ясували, що їй ці гроші направили безпідставно», – розповіла жінка.

Тож підстав платити компенсацію пані Черкас за втрачену вигоду немає.

«Підставою для виплати є рішення комісії при РДА, куди люди звертаються за розрахунком її розміру. Також до комісії люди приходять із фактом підтвердження самовільного зайняття їхніх земельних ділянок, що підтверджує фахівець і держгеокадастру. Людмила Черкас теж свого часу зверталась до цієї служби, але є висновок, що її земельна ділянка не зайнята ПСП «Фортуна». І акта про визначення збитків їй як власнику земельної ділянки теж немає. Тобто підстав для виплати їй цих грошей не було.

Ми їй направили листа, що просимо повернути безпідставно набуті нею кошти, вона відповіді не надала. Ми змушені були звернутися до суду», – зауважила юрист ПСП «Фортуна».

І вже 21 березня має бути судове засідання щодо розгляду позовної заяви. Хочеться вірити, що рішення суду буде справедливим, адже завдання Феміди – відстоювати справедливість, а не виконувати чиєсь політичне замовлення.

Ще статті по темі

Back to top button