Надзвичайні події

Афери агробаронів: наївні жителі Бахмаччини віддають свою землю за пайові незібраного врожаю

Останнім часом на центральних каналах досить часто можна почути про Чернігівщину. На жаль, ситуація не з веселих. Річ у тому, що  відому в Бахмацькому районі сільгоспкомпанію «АГРОДІМ» «розбирають по цеглинці». До речі, спосіб обрали досить витончений. Поставили «.»… Де, хто і навіщо ставить крапки? Далі…

У 2019 році між агропідприємством «АГРОДІМ» (Бахмацький район) та холдингом-гігантом “Кернел” було досягнуто домовленостей, у результаті яких з особами та структурами, асоційованими із «Кернел» було укладено угоду про забезпечену позику. Однак, на думку родини вбитого депутата Валерія Давиденка, якій належить права на “АГРОДІМ”, юристи “Кернелу” використали цей договір для недружнього поглинання компанії. Одразу після смерті Давиденка у травні 2020 року сільгосппідприємство стрімко перейшло під контроль компаній та осіб, яких асоціюють із «Кернелом».

Нове керівництво компанії зібрало врожай 2020 року, посіяний реальним власником, а у звітності завжди прибуткової компанії «АГРОДІМ» вперше в історії з’явилися збитки.

Після того, як ця справа потрапила до суду, з боку осіб, які мають відношення до агрохолдингу «Кернел» почався стрімкий рух з переоформлення земельного банку «АГДОДОМУ». Вже 24 травня 2021 року було зареєстровано нову компанію. І  тут починається найцікавіше. Назвали її «Агродім.». Так що ж нового, запитаєте ви? Це та ж сама компанія, скажете ви. Так само подумали і пайовики, коли перепідписували договір. Робили це спокійно, адже були впевнені, що їх земля залишається в давно знайомому, отримавшому гарну репутацію серед селян, «АГРОДОМІ». Ні! Не залишається, а переходить в зовсім інший «Агродім.» з крапкою в кінці назви! 

Договір Агродім крапка

 Таким чином створена компанія-клон ТОВ СП “Агродім.”, директором товариства “Агродім.” (з крапкою) призначається та сама особа, що й у “АГРОДОМІ” (без крапки) — Олександр Рубан, реєструється підприємство на ту ж адресу, але є суттєва різниця в статутному капіталі. Увага  — капітал «Агродому.» із крапкою  в сотні разів менший і становить лише 10 тисяч гривень.

До речі, одразу після перепідписання договору, людям видають кошти (так звані пайові) за цей рік. Але цей врожай ще не виріс! Чому такий поспіх? Для того, щоб приспати пильність пайовиків.

Щоб попередити незаконне привласнення землі, Людмила Давиденко (дружина загиблого депутата Валерія Давиденка) опублікувала відкритий лист, в якому звертається до жителів Бахмацького району: «…До мене почастішали звернення людей, які повідомляють, що їх агітують перепідписати договори оренди земельних паїв. При цьому, людям не дають підписані папери, аргументуючи це тим, що договори, буцімто, потрібно зареєструвати. Це – пряме порушення закону! Будь-який документ людина має право вивчити перед підписанням. І повинна отримати «на руки» другий екземпляр 

Люди бояться, що після укладання договорів новий «орендатор» просто зникне, позбавивши їх можливості розпоряджатись своєю землею. Скажу прямо: такий ризик існує! Більше того, у «договорі з крапкою» є багато положень, які піддають небезпеці збереження права власності на землю! Тому закликаю всіх, кому пропонують «перепідписати договір», не робити цього до тих пір, поки не будете повністю впевнені, що вас не ошукають!»

На місці події, у с. Голінка Бахмацького району, побували тележурналісти і ось про що вони розповіли.

На початку червня розпочався рейд з переводу банку землі, яким розпоряджається сільгоспідприємство «АГРОДІМ». Для цього організатори схеми зареєстрували дзеркальне підприємство. В назву додали крапку. Такі договори вже підписали десятки  людей. Гроші отримали в той же день, а от договори селянам так і не повернули. До справи махінатори підійшли з розмахом, працюють рейдові групи, в які входять землеупорядники, нотаріуси, реєстратори, касири. З початку червня вони зустрічаються з жителями Бахмацького району чи не щодня. На одній з таких зустрічей у с. Голінка журналісти намагалися поспілкуватися із організаторами рейдерського захоплення.  Не вдалося, бо ті замкнулися у кабінеті місцевої селищної ради.

Одкрийте двері

ФОТО — ЖІНКА СТУКАЄ У ДВЕРІ

«Чого ви ховаєтеся від нас! Відкрийте двері, зараз поліцію викликаємо! Чого ви приїжджаєте і наше відбираєте?».

Через 2 години махінатори вийшли з приміщення сільради, однак від коментарів відмовилися.

Жителі с. Голінка, зрозумівши, що їхньою довірою просто скористалися, почали наздоганяти жінок, які працювали з документами новоствореного «Агродому.» з крапкою. Ті, злякавшись, просто покинули документи серед дороги і пайовики забрали назад договори, що підписали (адже тоді не розуміли, що передають власні землі в інше підприємство). Після того обдуреними пайовиками було підписано і подано у районний відділ Бахмацької поліції заяву, де  просять розібратися із шахраями.

Заява в поліцію

Дізнавшись про конфліктну ситуацію і неабияке обурення селян, у Голінку в той же день примчав директор товариства «Агродім» Олександр Рубан із метою заспокоїти селян, які нарешті зрозуміли, що дехто намагається їх використати. Дуже гарно він розповідав історію про те, що так (мається на увазі створення нового «Агродому.») потрібно зробити через поділ компанії і оптимізацію податків. Мовляв, попередній «АГРОДІМ» (без крапки) буде займатися елеватором, а новий «Агродім.» (з крапкою) рослинництвом і тваринництвом. Ще Рубан відбивався від закидів про те, що підписання порожніх договорів є шахрайством.

Рубан

«Я приїхав на «останній дзвоник… ми зробили подарунки«, — говорив Рубан, переконуючи підписати людей договори з новим «Агродомом.» на сьогоднішніх зборах. Однак полум’яну промову про подарунки люди перервали і попросили Рубана повернутися все ж до теми договорів.

«Школа школою. Ви давайте за договорами, що там не так і чому нас хочуть ошукати!?«, — заявив один з присутніх на зборах пайовиків.

Наразі, самозванці продовжують їздити по інших селах і перепідписувати на «Агродім.» із крапкою землі наївних селян. Та за справу вже взялася поліція. Тож чекаємо розвитку подій.

*Імідж

Ще статті по темі

Back to top button