Надзвичайні події

Хотіли перепідключитися самостійно: в Чернігові на електропідстанції сталася пожежа (Фото)

11 листопада о 9.42 до диспетчерського пункту Чернігівських міських мереж надійшло повідомлення про пожежу на розподільному пункті №29, що в мікрорайоні Масани. Уже на місці оперативно-виїзна бригада МЕМ виявила, що внаслідок короткого замикання було пошкоджено головний рубильник трансформатора Т1, однак хто став винуватцем цієї НП – не було відомо. Те, що не викликало сумнівів: на територію РП проникли сторонні особи. Це на камеру телефона зафіксував один із мешканців сусіднього будинку.

– Як з’ясувалося згодом, працівники ТОВ «Основа-Буд-7» вирішили виконати в приміщенні РП №29 роботи з перепідключення свого будівельного майданчика з другої секції 0,4 кВ на першу секцію, щоб під час аварійних відключень він не знеструмлювався. Звісно, виконували ці роботи без повідомлення власника РП – «Чернігівобленерго», – пояснює директор Чернігівських МЕМ Олександр Короп. – Троє чоловіків (які вони займають посади на своєму підприємстві, ми не знаємо) намагалися знеструмити першу секцію 0,4 кВ для безпечного перезаведення кабелю, однак не зняли навантаження і під навантаженням відключили головний рубильник Т1, через що й відбулося коротке замикання. Далі спрацював захист.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Сновську трапилася пожежа

Як результат, знеструмленими виявилися 445 споживачів мікрорайону Масани й об’єкт критичної інфраструктури – водозабір. Власне, через те, що лінія живила останній, у графік відключень споживачі цієї лінії і не потрапляли. Після НП усіх побутових споживачів і водозабір протягом 2,5 годин заживили за допомогою резерву.

Зараз ця справа перебуває на контролі у поліції. ТОВ «Основа-Буд-7» вже надало «Чернігівобленерго» гарантійного листа щодо відшкодування збитків.

– Ми ще обраховуємо завдані компанії збитки, тож поки що назвати остаточної цифри не можемо, – констатує Олександр Короп. – Рубильник ремонту не підлягає, його ми будемо вимушені замінити. Інше обладнання ще буде перевірятися.

Після масованих рашистських обстрілів української інфраструктури наша енергосистема і так перебуває у критичному стані, такі ж ситуації іще більше її погіршують. Як наслідок, зростає і соціальне напруження, доведене до максимуму вимушеними відключеннями електроенергії.

– Найголовніше ж – такі протиправні дії часто призводять до трагічних наслідків, – наголошує Олександр Короп. – Добре, що цього разу все обійшлося і порушники залишилися живими. Бо могло б бути й інакше…

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Джерело: АТ «Чернігівобленерго»

Ще статті по темі

Back to top button