«Лісове м’ясо» вбило трьох жителів Чернігівщини
Цього року на Чернігівщині зафіксовано 6 випадків отруєння людей грибами, внаслідок чого 3 особи померли.
Це наслідок того, що чимало людей не знає, як відрізнити їстівні гриби від отруйних і правильно їх приготувати.
Про це ЧEline повідомив помічник начальника Управління з питань взаємодії із ЗМІ та роботи з громадськістю в Управління ДСНС України у Чернігівській області.
Так, протягом 5-6 вересня у реанімаційному відділенні Чернігівської обласної лікарні померли мешканці с. Кобижча Бобровицького району, 1967 та 1992 року народження, а також 68-річна мешканка с. Переяслівка Ніжинського району. Причина смерті людей — отруєння грибами.
11 вересня до реанімаційного відділення Бобровицької центральної районної лікарні з діагнозом «отруєння грибами» було госпіталізовано 41-річну місцеву жительку та її 13-річного сина.
Щоб запобігти отруєнню, в жодному разі не купуйте гриби на ринках та автодорогах. Збирайте тільки добре відомі вам гриби й подалі від доріг, промислових підприємств і сміттєвих звалищ. Не куштуйте сирі гриби на смак.
Не збирайте ушкоджених, в’ялих, червивих або ослизлих грибів. Небезпечними є пластинчаті гриби — саме під них маскуються отруйні гриби. Не слід збирати молоді, незрілі гриби, оскільки їх важко відрізнити від отруйних, а особливо від «блідої поганки».
Вдома ще раз перевірте гриби та усі сумнівні сміливо викидайте, адже краще недорахуватися кількох грибів у кошику, ніж поставити під загрозу здоров’я і життя своєї родини. Не порівнюйте гриби із зображеннями в різних довідниках — вони не завжди відповідають дійсності.
Гриби ретельно промийте і зробіть їм кулінарну обробку в день збирання. Інакше в них утворюється отрута. При обробці гриби кип’ятіть не менше 7-ми хвилин, після чого відвар злийте. Лише потім їх можна варити або смажити. В жодному разі не використовуйте для приготування страв умовно їстівні гриби, оскільки кількість отрути, яка характерна для кожного виду, не постійна й змінюється залежно від екологічного стану місцевості.
Первинними ознаками отруєння є нудота, блювота, біль у шлунку, пронос, запаморочення. Якщо після вживання грибів у вас або членів родини спостерігається погіршення стану здоров’я, негайно викличте швидку медичну допомогу.
Ще до приїзду «швидкої» промийте шлунок: випийте 5-6 склянок кип’яченої води або блідо-рожевого розчину марганцівки, натисніть пальцями на корінь язика, щоб викликати блювоту. Коли промивні води стануть чистими, прийміть активоване вугілля.
Після цього випийте міцний чай, каву або злегка підсолену воду та ляжте на живіт. В жодному разі не займайтеся самолікуванням і не вживайте їжу, молоко — це лише прискорить всмоктування токсинів грибів.