Надзвичайні події

На Чернігівщині 8-річна дівчинка після вживання риби потрапила в реанімацію

Незважаючи на численні попередження медиків про ризики захворіти на ботулізм, потужну масово-роз’яснювальну роботу щодо небезпеки вживання продуктів харчування, які можуть призвести до цього небезпечного захворювання, чернігівці, ігноруючи переконливі прохання лікарів не використовувати в їжу, наприклад, в’ялену рибу, продовжують опинятися на лікарняних ліжках у стані, що загрожує життю людини.

Так ДУ «Чернігівський ОЦКПХ МОЗ України» повідомляє про перший у цьому році випадок отруєння ботулотоксином на Чернігівщині: 8-річна жителька Ніжинського району після можливого вживання копченої риби 11 січня потрапила до реанімаційного відділення КНП «Чернігівська обласна дитяча лікарня» у важкому стані з діагнозом «ботулізм», який встановлено клінічно.

Нині спеціалістами ДУ «Чернігівський ОЦКПХ МОЗ України» проводяться санітарно-епідеміологічне розслідування та лабораторні дослідження.

З’ясовано, що дівчина разом із членами своєї родини могла з’їсти заражену ботулотоксином рибу, а тепер за її життя борються медики – введено протиботулінічну сироватку, застосовується симптоматичне лікування.

Нагадаємо: протягом минулого року на Чернігівщині зафіксовано 6 випадків ботулізму, 1 людина померла.

Відтак спеціалісти ДУ «Чернігівський ОЦКПХ МОЗ України» нагадують – ботулізм – вкрай небезпечне гостре інфекційне захворювання, що часто-густо здатне призвести до смерті людини. Тому єдиний метод уникнення захворювання – виважено ставитися до вживання в’яленої, копченої, солоної та консервованої риби, м’ясних та грибних консервів. Також не варто купувати продукти харчування на стихійних ринках, а готувати їжу слід згідно з рецептами, що унеможливлюють небезпеку захворіти.

Ще статті по темі

Back to top button