Надзвичайні події

На Чернігівщині «червоний півень» пошкодив шість будівель за добу

Впродовж минулої доби підрозділи УДСНС України у Чернігівській області 7 разів залучались для ліквідації пожеж. У п’яти випадках, що сталися у Бахмацькому, Бобровицькому, Городнянському та Сосницькому районах причинами їх виникнення послужило порушення правил пожежної безпеки при влаштуванні та експлуатації нагрівальних печей і димарів. Вогнем пошкоджено 3 житлових будинки, 2 літні кухні та 1 господарчу будівлю.

07 лютого об 11:35 до Служби порятунку «101» у Городнянському районі надійшло повідомлення про пожежу житлового будинку у селі Перепис, що за 30 кілометрів від районного центру. Рятувальники 4-ї державної пожежно-рятувальної частини УДСНС України у Чернігівській області пожежу о 12:25 локалізували, а о 14:30 остаточно ліквідували.

08 лютого о 00:50 у селі Чорнотичі Сосницького району виникла пожежа житлового будинку. Спільними діями рятувальників 10-го пожежно-рятувального підрозділу УДСНС України у Чернігівській області та сільських вогнеборців місцевої пожежної команди загоряння о 01:30 локалізували, а о 02:00 — ліквідували

У зв’язку з цим, рятувальники звертаються до громадян: аби уникнути лиха та захистити свою оселю й життя від пожеж, слід дотримуватися наступних правил безпеки.

По-перше, перевірити відповідність відстані від внутрішніх стінок печі та димаря до дерев’яних стін і перекриття будинку. Вона визначається вимогами будівельних норм і здебільшого становить не менше 38 см. Щоб мати змогу своєчасно виявити тріщини в цегляній кладці печі та димаря, їх необхідно білити.

Поява слідів кіптяви вкаже на наявність та місця пошкоджень. Дерев’яна підлога перед топковими дверцятами печі обов’язково повинна бути захищена металевим листом розміром 50х70 см.

Ні в якому разі надмірно не перегрівайте печі, не залишайте вогонь без нагляду та не розпалюйте його за допомогою бензину чи інших горючих рідин. Не розміщуйте меблі, дрова, занавіски та інші спалимі речі впритул до печей, відстань до них має бути не менше 0,5 м. В опалювальний сезон очищуйте димарі від сажі не рідше одного разу на три місці.

Ще статті по темі

Back to top button