Надзвичайні події

Паводок на Чернігівщині: про ситуацію з підтопленнями та роботу рятувальників

Головним чином через танення льоду й снігу у водоймах Чернігівщинина річках Дніпро, Десна, Снов і Сож спостерігаються незначні локальні підтоплення. Відповідні служби постійно моніторять ситуацію і вживають потрібних заходів.

«Підтоплень житлових будинків та присадибних ділянок на Чернігівщині немає. Є лише переливи ділянок доріг, які перешкоджають проїзду транспорту. Але проїзд все одно можливий за допомогою техніки великої прохідності. Два рятувальні пости стоять у Мньові і Радулі. Але й там ситуація також не критична.

До викликів готові, жодних трагічних випадків, на щастя, не було. Поки  що ситуація контрольована. І навіть подекуди вода поступово сходить, але ж і тепло ще не настало, то її рівень ще може піднятися. Поки вода на полях і луках», – зазначивє Олександр Івченко, помічник начальника ГУ ДСНС України в Чернігівській області.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Чернігові створюють кулінарний хаб

Він також розповів про ситуацію з підтопленнями за останніми даними зведень.

«У Неданчичах, де Дніпро, +2 сантиметри за добу, а в Дніпровському, навпаки, -10 сантиметрів за добу. Хоча це одне й те саме Київське водосховище. А в Новгороді-Сіверському висота води починається, там +24 сантиметри. Макошине +18 сантиметрів. Чернігів +8 сантиметрів. Морівськ – 0, Сновськ +3 см. Тобто відбуваються коливання», – повідомив Олександр Івченко.

За його словами, про ускладнення ситуації можна буде говорити, коли вода почне прибувати по 10-15 сантиметрів за добу. У такому випадку рятувальники вже думатимуть про те, щоб виставляти пости, які надаватимуть потрібну допомогу людям. Наразі ж проїзд усіма ділянками доріг у районі підтоплень можливий.

Традиційно на Чернігівщині підтоплень зазнає село Малий Дирчин. Учора рятувальники відвідували село.

«У селі живуть 11 людей і одна дитина. Там затоплена ділянка завдовжки 15 метрів, в окремих місцях глибина підтоплень сягає 40 сантиметрів. Але УАЗиком можна проїхати. Тож якщо потрібна допомога, різні служби можуть до села дістатися», – пояснив Олександр Івченко.

Зрозуміло, що надалі рятувальники триматимуть руку на пульсі ситуації й оперативно реагуватимуть на виклики.

Ірина Осташко

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ще статті по темі

Back to top button