Надзвичайні події

Перемовини з РФ: основні тези з брифінгу української делегації

Основне з брифінгу української делегації за підсумками раунду перемовин з Росією:
🔸 Ми знаємо, що система безпеки світу дала тріщину. Наша пропозиція, ми працювали над форматом, але ми нічого не підписуємо, про нову систему гарантій безпеки для України. Це новий міжнародний договір, який ратифікують. Ми навчені Будапештським меморандумом.
🔸 Країни-гаранти за аналогом 5 статі НАТО, протягом 3 днів будуть проводити консультації. Країни-гаранти будуть зобов’язані надати допомогу, в тому числі військову і захист неба.
🔸 Серед гарантів Україна бачить країни Радбезу ООН, включно з Великою Британією, КНР, США, Францією, Туреччиною, Німеччиною, Канадою, Польщею, Ізраїлем.
🔸 Ми пропонуємо зробити вільне приєднання до договору гарантій: якщо інші країни хочуть приєднатися, ми дамо їм таке юридичне право.
🔸 В нас неврегульовані питання із ОРДЛО і Кримом, тому поки гаранти не будуть працювати на ці території. Деякі країни дали вже попереднє погодження. Це та система на якій ми хочемо побудувати нове майбутнє України. Також ці гаранти мають допомагати вступати в ЄС.
🔸 Крим — це окремий пункт договору. Протягом 15 років будемо з Росією проводити перемовини щодо Криму, протягом цього часу ніяких військових дій.
🔸 ОРДЛО — теж окремий пункт, який буде обговорюватися між Зеленським та Путіним.
🔸 Ми визнаємо тільки кордони України, які були визнані у світі станом на 1991 рік. Ніяких компромісів.
Джерело: @fakty_ictv

Ще статті по темі

Back to top button