Надзвичайні події

Підтоплені села, дороги і поля: на Чернігівщині цьогоріч найбільша за 9 років весняна повінь

Аналізуючи водогосподарську обстановку, яка склалася на річках Чернігівщини протягом весняного періоду 2022 року можна констатувати, що це найбільша весняна повінь за останні 9 років. Циклічність водності річок підтверджується, так як аналогічна ситуація спостерігалася у 2013 році.

Наразі, за результатами спостережень на гідрологічних постах фіксуються максимальні відмітки рівнів води весняної повені в нижній течії, а на великих та середніх річках у верхній течії спостерігається їх повільний спад з добовою інтенсивністю 1-7 см.

На гідрологічному посту р. Десна в м. Чернігів пік повені відмічався 27 травня з максимальною відміткою 651 см над нулем поста, що на 11 см нижче від максимального рівня 2013 року (662 см).

285492952_5901558649870583_8341959819292008712_n

Цьогоріч рівневий режим річок Десна, Дніпро, Снов супроводжувався виходом води на заплавні території, затопленням і підтопленням територій населених пунктів, приватних домогосподарств, доріг місцевого значення та сільськогосподарських угідь.

Землекористувачі підраховують нанесені їм збитки внаслідок затоплення масивів сільськогосподарських угідь, що розташовані у водоохоронній зоні (заплаві).

З повеневими водами у річку Десна буде винесена значна кількість органічних і неорганічних речовин, пестицидів тощо, що може призвести до погіршення якості поверхневих вод.

Наголошуємо, водоохоронні зони річок – це заплавні землі, які піддаються таким природним процесам як затоплення внаслідок повеней та паводків і покликані створити такий режим використання прибережних територій водних об’єктів, що попереджуватиме їх забруднення, засмічення і вичерпання, знищення навколоводних рослин і тварин і не повинні використовуватися під ріллю.

Джерело: Деснянське басейнове управління водних ресурсів

Ще статті по темі

Back to top button