Надзвичайні події

Поліція застерігає: по домівках ходять непрохані продавці та ворожки

Правоохоронці звертаються до жителів Чернігівщини бути пильними та звертати увагу на заїжджих осіб, які під приводом ворожіння, зняття порчі, купівлі металобрухту, пір’я, старих телевізорів тощо видурюють у селян гроші та цінності.

Про це ЧEline повідомили у секторі комунікації Головного управління Національної поліції в Чернігівській області.

Щороку до поліції звертаються десятки потерпілих від рук заїжджих гастролерів громадян, яких обкрадають і обдурюють, використовуючи старі як світ, але досі дієві схеми.

Наприклад, ватага смаглявих жінок і чоловіків на старенькій автівці з номерами іншого регіону приїжджає до господаря і цікавиться чи не продасть він їм картоплі, або чи не купить він у них меду, сковорідок чи якогось краму.

І як тільки непрохані гості потраплять в будинок, починається масована психологічна атака на господаря, мовляв, купи в нас хоча б щось. У продавців обов’язково не буде здачі, щоб побачити з якої схованки господиня дістане упаковку заощаджень.

Тут вже в хід ідуть будь-які способи і методи, аби лише відвести власників подалі від схованки та обчистити її. Якщо мова йде про солідну суму, не виключено, що заброди можуть і вдертися в дім за відсутності хазяїна або коли той спатиме.

Вдаються гастролери і до ворожіння та «зняття порчі». На ці пропозиції частіше погоджуються молоді дівчата та літні пенсіонерки. А далі, почувши про наслані на сім’ю порчі і прокляття, під дією гіпнозу та навіювання, самі віддають аферистам гроші й цінності.

Поліція закликає селян реально дивитися на речі і бути готовими вжити превентивних заходів для збереження свого майна, а подекуди й життя. Обов’язково повідомляйте дільничного інспектора поліції, чергову частину і сільраду про приїзд у село «чужих» автомобілів, особливо коли пасажири цікавляться самотніми пенсіонерами для купівлі/продажу усілякого непотребу.

Обов’язково запишіть номерні знаки транспортних засобів, занотуйте прикмети непроханих гостей, щоб у разі потреби повідомити правоохоронцям. Проявляйте толерантність до незнайомців, але водночас не втрачайте пильності, разом із громадою контролюйте пересування «комерсантів» селом і дайте їм зрозуміти, що в разі скоєння протиправних діянь вони не зможуть безкарно зникнути.

Зрозуміло, що безглуздо підозрювати всіх підряд, але етнічна злочинність має глибоке історичне коріння й вона нікуди не зникла. Чесні люди поставляться до ваших законних вимог з розумінням, а лиходіям ви продемонструєте, що тут живуть не роззяви, а міцна дружня сільська громада.

Ще статті по темі

Back to top button