Надзвичайні події

Правильна поведінка на річці врятує не тільки від спеки, а й від смерті

У літні спекотні дні мало не кожен за можливості намагається порятуватися від палючого сонця десь поблизу води – чи то річки, чи то невеликого ставка.

І щоб приємний відпочинок не перетворився на трагедію, треба добре знати, як убезпечити себе від небажаних наслідків легковажної поведінки на воді.

Про це ЧEline повідомили в ДСНС у Чернігівській області.

Саме тому відповідні підрозділи ДСНС України постійно здійснюють роз’яснювальну роботу та профілактичні рейди щодо безпечної поведінки людей, особливо дітей, поблизу водойм.

Так, 10 липня чернігівські рятувальники спільно з представниками засобів масової інформації провели рейдову перевірку та відповідну роз’яснювальну роботу з громадянами в місцях масового відпочинку біля води.

Подібні рейди також відбулися в Запорізькій, Донецькій і Дніпропетровській областях.

З огляду на зростання в літній період ризиків загибелі під час відпочинку поблизу водойм Державна служба України з надзвичайних ситуацій закликає громадян дотримуватися елементарних правил безпеки, а саме:

— купатися вранці або ввечері, коли немає загрози перегрітися на сонці;

— плавати у воді не більше 20 хв. Час перебування у воді слід збільшувати поступово, починаючи з 3-5 хв.;

— не пірнати у воду після тривалого перебування на сонці;

— не заходити у воду в стані алкогольного сп’яніння;

— за відсутності належно обладнаного пляжу треба обирати безпечне для купання місце з некрутим схилом та твердим і чистим дном;

— у воду заходити обережно, не поспішаючи;

— не пірнати в незнайомих місцях;

— не запливати далеко від берега, особливо за буї, бо можна не розрахувати власні сили;

— на надувних матрацах й іграшках треба плавати дуже обережно. Адже вітром їх може віднести далеко від берега або накрити хвилею. Також із такого матрацу чи іграшки несподівано може вийти повітря, внаслідок чого засіб втратить властивість триматися на воді.

Ще статті по темі

Back to top button