Надзвичайні події

Прокурори розповіли про найпопулярніші шахрайські схеми

Найпоширенішим серед шахраїв шляхом обману людей є мережа Інтернет, а саме різні сайти з оголошеннями, за допомогою яких люди продають і купують речі та майно.

Про це ЧEline повідомили в прес-службі прокуратури Чернігівської області.

Шахраї також користуються такими сайтами у своїх злочинних цілях. Зазвичай вони намагаються обставити все так, щоб людина першою перерахувала гроші їм на банківську картку, нібито як передоплату за те, щоб вони вислали товар.

У результаті товар не надходить, а людей, які перерахували передплату, може бути багато, на чому й заробляють шахраї. Також поширеним видом шахрайства є маніпуляції з банківською карткою. Якщо злодії дізнаються ваші анкетні дані та номер картки, вони можуть цим скористатись.

Людині на телефон хтось дзвонить із невідомого номера та називається працівником банку, в якому ця людина є клієнтом, і під різними приводами намагається дізнатись цифри, зазначені на картці, пароль від картки та більш детальні анкетні дані особи.

Скориставшись здобутою таким чином інформацією, шахраї зможуть заволодіти вашими коштами, оминувши банківські засоби захисту.

Наразі поширений ще один вид шахрайства, який носить нібито рекламно-акційний характер. Людям розсилають за адресою проживання брошури, в яких написано, що, якщо вони придбають певний товар на певну суму, то матимуть шанс узяти участь у розіграші великої суми грошей.

Для цього вони повинні придбати товар і надіслати для підтвердження чеки. Таким чином люди купують непотрібні речі за завищеними цінами, їм приходить відповідь, що треба ще купити, а потім ще, і таке може тривати доволі довго, але насправді розіграшу грошей немає, і такими діями шахраї лише спонукають купувати непотрібні речі за завищеними цінами. Потім людині можуть сказати, що вона перемогла, але це є обманом і грошей їй ніхто не заплатить.

Водночас залишається поширеним вид шахрайства, коли з невідомих номерів на телефон дзвонять посеред ночі невідомі особи, відрекомендовуються працівниками поліції та повідомляють, що нібито близький родич абонента потрапив у халепу. А щоб не розпочинати кримінального провадження відносно нього, необхідно перерахувати гроші на певну банківську картку.

При цьому зазначать, що нікуди не треба про це сповіщати, а потім виявиться, що з вашим родичем насправді все гаразд, а телефонували шахраї.

З огляду на вищевказані ситуації, Чернігівська місцева прокуратура закликає громадян бути пильними та уважними. Не надавати незнайомим особам свої особисті дані, перевіряти всю інформацію, яку ви отримуєте від незнайомих осіб, усі проблеми з банківськими картками вирішувати безпосередньо у відділені банку, не вірити яскравим написам і неймовірним обіцянкам виграшу великої суми грошей та уважно читати такі оголошення, оскільки в останніх зазвичай маленьким шрифтом вказано, що це лише акція або реклама.

Не забувайте приказки «безкоштовний сир лише в мишоловці» та «попереджений – отже, озброєний» і пам’ятайте, що за ваші кошти насамперед відповідальні ви самі. Якщо ви не дасте ввести себе в оману – шахраї залишаться ні з чим.

Ще статті по темі

Back to top button