НовиниСуспільство (відео)

Новий район і ліквідовані громади: на Чернігівщину приїжджав заступник міністра з розвитку громад (Відео)

Міністерство розвитку громад і територій на фініші реформи місцевого самоврядування «пішло в люди» й активно на місцях долучається до вивчення ситуації та удосконалення новоствореної моделі адміністративного поділу.

«У нас створено фактично нові громади. Створено нові райони. І зараз перед нами стоїть завдання, яким чином у цей короткий період підготувати відповідний пакет законодавства, що забезпечить реалізацію відповідного пакета завдань із децентралізації», — В’ячеслав Негода, заступник міністра розвитку громад і територій України.

Сьогодні до Чернігівської обласної державної адміністрації завітав заступник профільного міністра В’ячеслав Негода. Похвалив область за лідерство в процесі добровільного формування об’єднаних громад.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Громади Чернігівщини отримують підтримку щодо управління людськими ресурсами

«Чернігівська область була однією з лідерів. Тут дуже активно впродовж останніх п’яти років відбувався процес добровільного об’єднання територіальних громад», — В’ячеслав Негода, заступник міністра розвитку громад і територій України.

Згадав і про соціально уразливі моменти. Зокрема щодо ліквідації так званих неспроможних громад, тобто тих, існування яких міністерство ставить під сумнів через невідповідність тим чи іншим критеріям. Окремо заступник міністра зупинився на дискусіях стосовно п’ятого північного району – Корюківського, який своїм створенням ослабив північного сусіда.

«Новгород-Сіверський і Корюківський дуже не відповідають тим параметрам, які були спочатку. Але я вважаю, той компроміс, якого ми досягли, буде виправданий», — В’ячеслав Негода, заступник міністра розвитку громад і територій України.

За словами заступника міністра, до рішення в бік ще одного району схилило межування області з країною-агресором.

Загалом у згаданій реформі наразі ще залишається багато невизначеностей, які ось-ось мають бути вирішені.

«Зрозуміло, що тут основна позиція буде за парламентом, за законодавцем. Щоб дати чітке розуміння, з якими повноваженнями, з якими ресурсами мають працювати райони», — Віталій Загайний, перший заступник голови Чернігівської ОДА.

До майбутніх виборів наприкінці жовтня цього року законодавці обіцяють дати відповіді на всі запитання, щоб після осіннього волевиявлення країна мала нову повноцінну адміністративно-територіальну вертикаль.

Журналіст: Олег Дешура

Оператор: Дмитро Дриганов

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ще статті по темі

Back to top button